Węgierskie knedle z twarogu
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Węgierskie knedle z twarogu to pyszne urozmaicenie naszego menu. Puszyste knedelki przypominają kluski leniwe. Podane z owocami i słodkim jogurtem zamieniają się w prawdziwy przysmak.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg twarogu półtłustego
- 100 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 150 g kaszy manny
- 30 g mąki pszennej
- sól
- świeże owoce
- 150 ml jogurtu z cukrem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg zmiksować w malakserze.
- Dodać miękkie masło i jajka, ponownie zmiksować. Wyjąć z malaksera.
- Dodać kaszę mannę i mąkę, dłońmi wyrobić ciasto.
- Odstawić je na pół godziny, aby dać uwolnić się glutenowi.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować okrągłe knedle niewielkich rozmiarów.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Knedle kłaść na wrzątek i delikatnie zamieszać.
- Gotować na małym ogniu przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawać gorące, z owocami, polane jogurtem.