Tagliatelle z kalafiorem - idealny obiad na ciepłe dni

Tagliatelle z kalafiorem - idealny obiad na ciepłe dni
Autor: Shutterstock Makaron tagliatelle doskonale komponuje się z warzywami
łatwy
30 min
4

Tagliatelle z kalafiorem to danie bardzo łatwe do przygotowania, sycące dzięki dodatkowi sera i orzechów, a także zdrowe i  ciekawe w smaku. Polecane szczególnie na ciepłe dni, gdy nie mamy ochoty stać przy kuchni, a kalafiory są dostępne w dobrej cenie i mają niezrównany smak.

SKŁADNIKI

  • 8 gniazdek makaronu tagliatelle
  • 3/4 kalafiora
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g orzechów (laskowych lub włoskich)
  • ok. 100 g sera parmezan lub grana padano
  • oliwa
  • sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu
  • Kalafior podzielić na różyczki, orzechy grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni, uważając, by ich nie przypalić.
  • W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć, dodać kalafiora, posolić i smażyć do lekkiego zrumienienia.
  • Do kalafiora dodać odcedzony makaron, uprażone orzechy i 3/4 sera. Wymieszać i zdjąć z ognia.
  • Wyłożyć na głębokie talerze skropione oliwą i posypać resztą sera oraz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej