Tagliatelle z kalafiorem - idealny obiad na ciepłe dni
2021-05-28

łatwy
30 min
4
Tagliatelle z kalafiorem to danie bardzo łatwe do przygotowania, sycące dzięki dodatkowi sera i orzechów, a także zdrowe i ciekawe w smaku. Polecane szczególnie na ciepłe dni, gdy nie mamy ochoty stać przy kuchni, a kalafiory są dostępne w dobrej cenie i mają niezrównany smak.
SKŁADNIKI
- 8 gniazdek makaronu tagliatelle
- 3/4 kalafiora
- 3 ząbki czosnku
- 100 g orzechów (laskowych lub włoskich)
- ok. 100 g sera parmezan lub grana padano
- oliwa
- sól i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu
- Kalafior podzielić na różyczki, orzechy grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni, uważając, by ich nie przypalić.
- W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć, dodać kalafiora, posolić i smażyć do lekkiego zrumienienia.
- Do kalafiora dodać odcedzony makaron, uprażone orzechy i 3/4 sera. Wymieszać i zdjąć z ognia.
- Wyłożyć na głębokie talerze skropione oliwą i posypać resztą sera oraz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?