Szybki makaron z zielonym groszkiem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Makaron z zielonym groszkiem przygotujesz w mgnieniu oka. W czasie, gdy makaron się gotuje, ty zrobisz sos. potem wystarczy tylko wymieszać i gotowe.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg zielonego groszku
- 1 małe opakowanie śmietany
- 500 g makaronu wstążki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. I z powrotem wrzucić do garnka.
- Masło rozgrzać w garnku i przesmażyć na nim groszek. Po chwili dodać śmietanę, zagotować i po 1-2 minutach zdjąć z ognia.
- Sos przelać do garnka z makaronem, dodać parmezan i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając.