Szparagowa lazania z łososiem - prosta lecz wykwintna

2021-03-29
Szparagowa lazania z łososiem - prosta lecz wykwintna
Autor: Shutterstock Szparagowa lazania z łososiem to idealne danie na przyjęcie.
łatwy
0 min
4

Szparagowa lazania z łososiem to idealna propozycja na przyjęcie w gronie przyjaciół. Doskonale będzie się komponować z wytrawnym białym lub różowym winem.

 

 

Składniki:

 

Przygotowanie:

SKŁADNIKI

  • 1 kg  szparagów
  • 4 pomidory
  • 1/2 kg filetu z łososia
  • 2 małe cebulki 
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 300 g płatów lazanii (bez gotowania)
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • sok 1/2 cytryny
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • cukier, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce, gotować 8 minut w wodzie z solą i cukrem.
  • Odcedzić, zachowując wywar, szparagi przelać na sicie zimną wodą, dobrze osączyć. 
  • Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Łososia pokroić w paski szerokości ok. 1 cm. Cebulki posiekać.
  • 2 łyżki masła stopić w rondelku, wrzucić cebulki i lekko zeszklić. Dodać mąkę, mieszając podsmażyć.
  • Wlać mleko i śmietanę, zagotować cały czas mieszając. Dolać 400 ml wywaru ze szparagów, mieszając zagotować.
  • Przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos gotować kilka minut. 
  • Pozostałym masłem posmarować prostokątną formę, dno wyłożyć surowymi plastrami makaronu, położyć warstwę pomidorów i szparagów, polać częścią sosu.
  • Przykryć warstwą makaronu, rozłożyć paski łososia, polać sosem.
  • Na to wyłożyć kolejną warstwę makaronu, łososia, sosu, makaronu i pomidorów ze szparagami. Polać resztą sosu, posypać parmezanem.
  • Piec 35-40 minut w temperaturze 200 st. C.
Redakcja
więcej