Szparagowa lazania z łososiem - prosta lecz wykwintna
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Szparagowa lazania z łososiem to idealna propozycja na przyjęcie w gronie przyjaciół. Doskonale będzie się komponować z wytrawnym białym lub różowym winem.
Składniki:
Przygotowanie:
SKŁADNIKI
- 1 kg szparagów
- 4 pomidory
- 1/2 kg filetu z łososia
- 2 małe cebulki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
- 300 g płatów lazanii (bez gotowania)
- 5 łyżek startego parmezanu
- sok 1/2 cytryny
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- cukier, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce, gotować 8 minut w wodzie z solą i cukrem.
- Odcedzić, zachowując wywar, szparagi przelać na sicie zimną wodą, dobrze osączyć.
- Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Łososia pokroić w paski szerokości ok. 1 cm. Cebulki posiekać.
- 2 łyżki masła stopić w rondelku, wrzucić cebulki i lekko zeszklić. Dodać mąkę, mieszając podsmażyć.
- Wlać mleko i śmietanę, zagotować cały czas mieszając. Dolać 400 ml wywaru ze szparagów, mieszając zagotować.
- Przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos gotować kilka minut.
- Pozostałym masłem posmarować prostokątną formę, dno wyłożyć surowymi plastrami makaronu, położyć warstwę pomidorów i szparagów, polać częścią sosu.
- Przykryć warstwą makaronu, rozłożyć paski łososia, polać sosem.
- Na to wyłożyć kolejną warstwę makaronu, łososia, sosu, makaronu i pomidorów ze szparagami. Polać resztą sosu, posypać parmezanem.
- Piec 35-40 minut w temperaturze 200 st. C.