Spaghetti z żurawinowym sosem bolognese
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Spaghetti bolognese z żurawiną, to nieco zmodyfikowany przepis na tradycyjne spaghetti z sosem bolońskim. Warto spróbować!
Wskazówka: W okresie od września do stycznia, zamiast suszonych, można dodać świeżą żurawinę.
SKŁADNIKI
- 500 g spaghetti;
- 400 g mielonej wołowiny;
- pęczek tymianku;
- 100 g suszonej żurawiny;
- 1 cebula;
- 1-2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka stołowa oleju;
- 6 łyżek stołowych keczupu;
- 100 ml bulionu warzywnego;
- sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować wodę na spaghetti.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni olej i usmażyć wołowinę. Dodać cebulę, czosnek i tymianek. Dusić przez kilka minut. Następnie dodać bulion, keczup i żurawinę. Dusić, przez cały czas mieszając.
- Do gotującej się wody włożyć spaghetti, posolić i ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Sos z mięsem doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem i podawać.