Spaghetti z sosem pomidorowym: przepis na szybki i smaczny obiad!
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Klasyczne spaghetti z sosem pomidorowym - wykonanie tego dania nie jest trudne. Ważna są przyprawy. To dzięki nim włoska kuchnia jest tak aromatyczna. Jednak decydując się na spaghetti z sosem pomidorowym na chwilę trzeba zapomnieć o diecie, bo - nie ma się co oszukiwać - kalorii jest tutaj sporo.
Włoska kuchnia charakteryzuje się używaniem dużej ilości świeżych warzyw i przypraw, takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn. Klasycznym dodatkiem do wielu potrwa jest także oliwa z oliwek i ser parmezan, bez których rodowity Włoch nie wyobraża sobie gotowania. Podając spaghetti nie zapomnij o tych aromatycznych dodatkach!
SKŁADNIKI
- makaron spaghetti pełnoziarnisty
- ząbki czosnku
- pomidory
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- bazylia
- ser parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wstaw wodę na makaron.
- Jeśli zamierzasz wykorzystać świeże pomidory - sparz je wrzątkiem i obierz ze skórki
- Czosnek obierz i pokrój drobno.
- Wlej na patelnię oliwę z oliwek, podsmaż czosnek. Dodaj posiekaną drobno bazylię i pokrojone bardzo drobno pomidory, albo wlej pomidory z puszki. Pomieszaj składniki i duś ma małym ogniu ok. 15 minut.
- Dodaj przyprawy i wymieszaj. W tym czasie ugotuj al dente makaron.
- Odcedź makaron i wyłóż na dalej. Polej przygotowanym sosem pomidorowym. Udekoruj listkami bazylii i posyp startym na tarce parmezanem.