Spaghetti z soczewicą i jarmużem

2021-12-22
Spaghetti z soczewicą i jarmużem
Autor: jeszcolubisz.pl
łatwy
30 min
1

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wegetariańska wersja popularnego spaghetti, sycąca, w aksamitnym pomidorowym sosie. Tylko, że mniej kaloryczna.
Kalorie: 705 kcal Białko: 32 g Tłuszcz: 18 g  Węglowodany: 115 g 

Przepis pochodzi z serwisu jeszcolubisz.pl, kompleksowego programu dietetycznego online, obejmującego:

  • 16 rodzajów diet online do wyboru
  • spersonalizowany plan dietetyczny
  • jadłospis z przepisami i listą zakupów
  • opiekę wykwalifikowanego dietetyka
  • monitoring aktywności fizycznej

Sprawdź dietę dla siebie >

SKŁADNIKI

  • 80 g makaronu pełnoziarnistego
  • 4 łyżki czerwonej soczewisy, suchych nasion
  • 1 duży liść jarmużu
  • ½ średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  • Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  • Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
  • Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż cebulę oraz czosnek.
  • Na patelnię wsyp soczewicę, zalej wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki. Gotuj około 5 minut.
  • Dodaj jarmuż, passatę i dopraw. Gotuj do momentu, aż składniki będą miękkie.
  • Makaron wyłóż na talerz i polej sosem.
Jesz co lubisz - nowy program dietetyczny online