Spaghetti z soczewicą i jarmużem
2021-12-22
łatwy
30 min
1
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wegetariańska wersja popularnego spaghetti, sycąca, w aksamitnym pomidorowym sosie. Tylko, że mniej kaloryczna.
Kalorie: 705 kcal Białko: 32 g Tłuszcz: 18 g Węglowodany: 115 g
Przepis pochodzi z serwisu jeszcolubisz.pl, kompleksowego programu dietetycznego online, obejmującego:
- 16 rodzajów diet online do wyboru
- spersonalizowany plan dietetyczny
- jadłospis z przepisami i listą zakupów
- opiekę wykwalifikowanego dietetyka
- monitoring aktywności fizycznej
SKŁADNIKI
- 80 g makaronu pełnoziarnistego
- 4 łyżki czerwonej soczewisy, suchych nasion
- 1 duży liść jarmużu
- ½ średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż cebulę oraz czosnek.
- Na patelnię wsyp soczewicę, zalej wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki. Gotuj około 5 minut.
- Dodaj jarmuż, passatę i dopraw. Gotuj do momentu, aż składniki będą miękkie.
- Makaron wyłóż na talerz i polej sosem.
Jesz co lubisz - nowy program dietetyczny online