Spaghetti z kalafiorem i serem feta: tak pyszne, tak kremowe!
2021-07-27

łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Masz ochotę na pyszny sos do makaronu, który jest bogaty w warzywa, ale nadal niesamowicie kremowy? W takim razie nasz przepis na spaghetti w kalafiorowym kremie feta jest właśnie taki! Wypróbuj jak smakuje spaghetti z kalafiorem i serem feta.
SKŁADNIKI
- 400 g spaghetti suchego
- 4 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 główka kalafiora (ok. 450 g)
- 1 łyżka mąki
- 200 ml bulionu
- 200 ml mleka
- 200 g fety
- 3 łyżki parmezanu, startego
- sól i pieprz do smaku
- bazylia, świeże liści dla zdrowia i smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od ugotowania spaghetti w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W tym samym czasie posiekaj drobno cebulki dymki i ząbki czosnku. W rondelku rozpuść masło i podsmaż dymki oraz czosnek.
- W międzyczasie oczyść kalafiora i pokrój na różyczki - następnie dodaj do zeszklonej cebulki. Zmniejsz ogień i smaż zawartość patelni przez 10 minut.
- Dodaj mąkę, aby zrobić zasmażkę. Na przemian wlewaj bulion i mleko, aż uzyskasz ładny, kremowy sos.
- Pokrusz fetę i wymieszaj z sosem. Mieszaj, aż ser rozpuści się w sosie. Na koniec dodaj parmezan i dopraw solą, pieprzem i pokrojoną w paski świeżą bazylią.
- Na czterech talerzach ułóż makaron, polej go przygotowanym sosem. To już wszystko! Smacznego!
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?