Spaghetti z kalafiorem i serem feta: tak pyszne, tak kremowe!

Spaghetti z kalafiorem i serem feta
Autor: Shutterstock.com Talerz pełen spaghetti z kremowym sosem z kalafiora
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Masz ochotę na pyszny sos do makaronu, który jest bogaty w warzywa, ale nadal niesamowicie kremowy? W takim razie nasz przepis na spaghetti w kalafiorowym kremie feta jest właśnie taki! Wypróbuj jak smakuje spaghetti z kalafiorem i serem feta. 

SKŁADNIKI

  • 400 g spaghetti suchego
  • 4 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 główka kalafiora (ok. 450 g)
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml bulionu
  • 200 ml mleka
  • 200 g fety
  • 3 łyżki parmezanu, startego
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia, świeże liści dla zdrowia i smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od ugotowania spaghetti w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • W tym samym czasie posiekaj drobno cebulki dymki i ząbki czosnku. W rondelku rozpuść masło i podsmaż dymki oraz czosnek.
  • W międzyczasie oczyść kalafiora i pokrój na różyczki - następnie dodaj do zeszklonej cebulki. Zmniejsz ogień i smaż zawartość patelni przez 10 minut.
  • Dodaj mąkę, aby zrobić zasmażkę. Na przemian wlewaj bulion i mleko, aż uzyskasz ładny, kremowy sos.
  • Pokrusz fetę i wymieszaj z sosem. Mieszaj, aż ser rozpuści się w sosie. Na koniec dodaj parmezan i dopraw solą, pieprzem i pokrojoną w paski świeżą bazylią.
  • Na czterech talerzach ułóż makaron, polej go przygotowanym sosem. To już wszystko! Smacznego!
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej