Serowy sos do spaghetti: przepis z czterema serami

2021-08-10
Serowy sos do spaghetti: przepis z czterema serami
Autor: Shutterstock.com Talerz spaghetti w białym sosie serowym
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Kremowy sos do spaghetti na bazie czterech serów to najsmaczniejszy i najłatwiejszy przepis na włoski sos do makaronu  z serem. Proste składniki i łatwa technika gotowania pozwalają przygotować posiłek w 15 minut! Wypróbujcie jeszcze dzisiaj! 

W tym przepisie używam mieszanki czterech serów tartych, która zawiera sery mozzarella, white cheddar, provolone, asiago. Rozpuszczone w gorącej śmietanie sery zamieniają się w biały kremowy sos do makaronu. Zwykle, gdy mówimy o sosach do makaronów spaghetti, mówimy o makaronie z czerwonym sosem i klopsikami lub kiełbasą lub czymś w tym rodzaju. Dzięki temu przepisowi na sos z białego sera możesz spróbować czegoś innego, gdy następnym razem zdecydujesz się ugotować spaghetti.

Dlaczego ten przepis na makaron jest tak dobry?

Łatwy do zrobienia. Krótka lista składników. Proste składniki. Jeśli nie masz mojego ulubionego zestawu - nic nie szkodzi. Użyj mieszanki czterech serów do wyboru. Parmezan, mozzarella, provolone, asiago, biały cheddar, czerwony cheddar, romano - każdy z tych serów będzie dobry. Możesz użyć dostępnej w sklepie mieszanki 4 serów lub zrobić własną, łącząc ze sobą dowolny z tych 4 serów w równych ilościach.
Jest to doskonały i uniwersalny sos do makaronu do każdego rodzaju i kształtu makaronu. Używaj go do spaghetti, fettuccine, penne, rigatoni lub dowolnego innego rodzaju makaronu.
Ten pyszny makaron sprawdza się jako danie główne, ale jest również świetnym dodatkiem do wszystkich rodzajów mięs. Grilluj kurczaka, wieprzowinę, owoce morza lub stek i podawaj z tym sosem do spaghetti. 

Jak zrobić najlepszy sos serowy do spaghetti?

Cała tajemnica tego aksamitnego sosu to rozpuszczenie serów w mieszaniniem kluszczanki, wody z gotowania makaronu, oraz śmietanie. Gdy płyny zagotują się, należy dodać tarte sery. Im więcej rodzajów sera, tym lepiej. Ale czasem wystarczy połączenie jednego sera kremowego i jednego o wyrazistym smaku. W ten sposób możecie również przygotować sos z serami z przerostem niebieskiej pleśni. 

SKŁADNIKI

  • 350 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 5 ząbków czosnku posiekanych

    1 szklanka ugotowanej wody z makaronu
  • 1 kostka bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 1/2 szklanki mieszanki serów: Mozzarella, Biały Cheddar, Provolone, Asiago
  • 1/4 szklanki pietruszki drobno posiekanej (lub użyj zielonej cebuli)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj makaron w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Zachowaj trochę ugotowanej wody z makaronu. Rozpuść 1 kostkę bulionu z kurczaka w 1 szklance gorącej wody z gotowania makaronu.
  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło na średnim ogniu. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez około 1 minutę na średnim ogniu. Staraj się nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki. 

    Na patelnię z podsmażonym czosnkiem wlej wodę z gotowania makaronu (z rozpuszczoną kostką bulionu drobiowego) oraz gęstą śmietanę. Doprowadź do wrzenia. 
  • Gdy płyny się zagotują, natychmiast dodaj ser i mieszaj wszystko razem, aż ser się roztopi. 
  • Dodaj makaron. Zamieszaj. Podgrzewaj przez około 1 minutę. Zmniejsz płomień, aby gotować na wolnym ogniu. Gotuj dalej ciągle mieszając, aby zagęścić sos - jeszcze przez minutę lub dwie.
  • Przed podaniem posyp każdą porcję drobno posiekaną natką pietruszki lub zieloną cebulką.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?