Pesto ze szczawiu do makaronu: sprytny przepis na szczawiowy sos do klusek

Pesto ze szczawiu
Autor: Shutterstock Makaron z pesto ze szczawiu
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pesto ze szczawiu idealnie pasuje do makaronu. Wystarczy zmiksować składniki, ugotować makaron i wymieszać razem. To proste! Dodatek skórki z cytryny nadaje kwaśnemu pesto orzeźwiającego aromatu. Będziecie zaskoczeni, jaki to pyszny zielony sos. Nie rozpoznacie w nim swojskiego szczawiu. Oto sprytny przepis na szczawiowy sos do klusek. Zapraszamy do wypróbowania!

Czy warto jeść szczaw?

Szczaw jest tak pospolitym warzywem liściastym, że pewnie zastanawiacie się, czy ma jakieś wartości odżywcze. Szczaw ze względu na zawarte w nim garbniki i szczawiany pobudza apetyt. Łagodzi dolegliwości trawienne. Ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Można nawet pomóc w leczeniu uporczywego kaszlu. Zmniejsza obrzęki. Usprawnia produkcję krwi i moczu. Przyspiesza gojenie ran, oparzeń i owrzodzeń. Ale może również przyspieszać produkcję kamieni nerkowych. Dlatego osoby z taką skłonnością powinny unikać szczawiu. Wszyscy pozostali powinni korzystać z dobrodziejstw szczawiu zwanego kiedyś zdrowotnikiem.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki liści szczawiu krwistego lub zwykłego
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki twardego sera, np. parmezanu, pecorino lub bursztynu
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik (lub toster) do 180°C. Obierz ząbki czosnku, połóż na małym kawałku folii aluminiowej. Skrop czosnek oliwą, posyp solą i pieprzem. Złóż folię w szczelną kopertę otaczającą czosnek. Piecz czosnek, aż będzie miękki i pachnący, zajmie to około 30-35 minut. Możesz to zrobić dzień wcześniej dodając pakiecik z czosnkiem do potrawy pieczonej w piekarniku. 
  • Dokładnie umyj liście szczawiu i odetnij nadmiar łodygi. Odrzuć lub zachowaj na bulion.
  • Umieść liście w robocie kuchennym, dolej oliwę z oliwek. Miksuj.
  • Dodaj orzechy, upieczony czosnek, dopraw solą i pieprzem. Ponownie miksuj.
  • Dodaj skórkę z cytryny. Spróbuj i ewentualnie przypraw według własnego smaku.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej