Pampuchy z jagodami: przepis na drożdżowe kluski gotowane na parze
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Pampuchy z jagodami, zwane również buchtami lub parowańcami, to pyszne kluski drożdżowe gotowane na parze. Ich przygotowanie jest łatwiejsze niż myślisz! W sezonie na owoce jagodowe, jak znalazł!
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 dag drożdży
- 2 jajka
- 5 dag cukru
- 5 dag masła
- sól
- 250 g jagód lub innych owoców jagodowych: truskawek, borówek amerykańskich, malin lub jeżyn
- oraz
- śmietana z cukrem do polania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesiać mąkę do miski, w środku zrobić dołek. Wlać ciepłe mleko wymieszane z drożdżami, dodać szczyptę soli, wymieszać z odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia.
- Jajka utrzeć z cukrem, dodać do wyrośniętego ciasta razem ze stopionym masłem. Wyrobić, ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wyciąć szklanką kółeczka. Na każdym kółeczku ułożyć po 1 łyżeczce jagód, złożyć i zalepić formując okrągłą kluskę. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Do garnka wlać wodę, przykryć lnianą ściereczką, ułożyć kluski, tak aby się nie dotykały. Można też użyć nakładki na garnek z dziurkami do gotowania na parze.
- Gotować pod przykryciem ok. 5 minut.
- Podawać ze śmietaną z cukrem.