Makaronowe muszle ze szpinakiem i ricottą zapiekane na pomidorach
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pyszne makaronowe muszle wypełnione po brzegi aksamitnym, szpinakowo-serowym nadzieniem najlepiej smakują, gdy zapieczemy je w sosie pomidorowym.
Duże makaronowe muszle, czyl conchiglioni, to produkt idealny do nadziewania. Pasują do nich farsze mięsne, warzywne, serowe, a także z wędlin. Makaronowe muszle, wcześniej ugotowane, można podawać nie tylko na ciepło, ale też na zimno - faszerowane np. sałatką lub pastą.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu w kształcie dużych muszli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 300 g mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie sera ricotta
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Muszle ugotować al dente wg instrukcji z opakowania. Odcedzić, przelać zimną woda i odstawić.
- Bułkę tartą zmiksować z mlekiem i 3 łyżkami oliwy, następnie dodać rozmrożony i osączony szpinak oraz ricottę i zmiksowac na gładką masę.
- Do pomidorów dodać przeciśnięty czosnek i resztę oliwy. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
- Muszle wypełnić masa szpinakową i ułożyć na pomidorach. Przykryć
- Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 20 min.