Makaronowe muszle ze szpinakiem i ricottą zapiekane na pomidorach

Makaronowe muszle ze szpinakiem i ricottą
Autor: Shutterstock Makaronowe muszle ze szpinakiem i ricottą to pyszny obiad we włoskim stylu.
łatwy
30 min
4

Pyszne makaronowe muszle wypełnione po brzegi aksamitnym, szpinakowo-serowym nadzieniem najlepiej smakują, gdy zapieczemy je w sosie pomidorowym.

Duże makaronowe muszle, czyl conchiglioni, to  produkt idealny do nadziewania. Pasują do nich  farsze mięsne, warzywne, serowe, a także z wędlin. Makaronowe muszle, wcześniej ugotowane, można podawać nie tylko na ciepło, ale też na zimno - faszerowane np. sałatką lub pastą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu w kształcie dużych muszli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie sera ricotta
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Muszle ugotować al dente wg instrukcji z opakowania. Odcedzić, przelać zimną woda i odstawić.
  • Bułkę tartą zmiksować z mlekiem i 3 łyżkami oliwy, następnie dodać rozmrożony i osączony szpinak oraz ricottę i zmiksowac na gładką masę.
  • Do pomidorów dodać przeciśnięty czosnek i resztę oliwy. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Muszle wypełnić masa szpinakową i ułożyć na pomidorach. Przykryć
  • Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 20 min.