Makaronowa patelnia z szynką i zielonym groszkiem: przepis jak wykorzystać resztki [Obiad w 15 minut]
2021-03-29
![Makaronowa patelnia z szynką i zielonym groszkiem: przepis jak wykorzystać resztki [Obiad w 15 minut]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-sk4A-1iqG-2hoF_makaronowa-patelnia-z-szynka-i-zielonym-groszkiem-przepis-jak-wykorzystac-resztki-obiad-w-15-minut-664x442.jpg)
łatwy
30 min
4
Makaron z szynką i zielonym groszkiem to świetny pomysł na zagospodarowanie poświątecznych resztek. Jakoś zawsze tak się dzieje, że świąteczna szynka przejada się po pierwszym dniu i czeka cierpliwie w lodówce, gdy wrócą apetyty. Zamiast szynkę wyrzucać po kilku dniach, zamroź ją lub wykorzystaj do przygotowania obiadu, na który rzucą się wszyscy domownicy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula posiekana
- 3 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 250 g szynki pokrojonej w kostkę
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki mąki
- 450 g makaronu penne, surowego, czyli suchego
- 2 szklanki zielonego groszku
- 1/2 szklanki parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu.
- Dodaj szynkę i cebulę, smaż aż cebula będzie przezroczysta.
- Dodaj czosnek, natkę pietruszki, oregano, pieprz i płatki czerwonej papryki; smaż 1-2 minuty.
- Dodać bulion, mleko, mąkę i makaron penne. Gotuj 10 minut.
- Posyp parmezanem. Gotowe!