Makaron ze szparagami na biało - sprawdzony przepis na pyszne szparagi

Makaron ze szparagami na biało - sprawdzony przepis na pyszne szparagi
Autor: Shutterstock Makaron ze szparagami na biało to pyszne danie sezonowe.
łatwy
25 min
4

Szparagi to warzywo chyba najczęściej kojarzone z wykwintną kuchnią – nie bez powodu! Polecamy makaron ze szparagami na biało. Wiosenne przepisy ze szparagami warto wypróbować już teraz – sezon jest przecież tak krótki...

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek świeżych białych szparagów
  • 150 g białego makaronu bezjajecznego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka utartego w cienkie plasterki sera pecorino
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi delikatnie myjemy, obieramy i odcinamy twarde końcówki. Główki szparagów odkładamy osobno.
  • Przygotowujemy makaron: w garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z solą i szczyptą cukru oraz łyżeczką soku z cytryny.
  • Wrzucamy do wrzątku kolejno: makaron, pokrajane na kawałki "na jeden kęs" łodygi szparagów i wreszcie, na 2-3 minuty przed końcem gotowania, najdelikatniejszą część warzywa – drobne główki szparagów, które dzięki temu zachowają jędrność.
  • Na oliwie podsmażamy nie zgnieciony, a posiekany na cienkie jak papier plasterki czosnek – ostrożnie, by go nie spalić, ani nie zrumienić. Makaron ze szparagami odcedzamy, przekładamy na patelnię z czosnkiem, dodajemy resztę soku z cytryny, biały pieprz, połowę sera.
  • Makaron ze szparagami wykładamy na talerze, podając obok ser do smaku. Danie można ozdobić kontrastowymi elementami, np. kwiatami fiołka z papryką utrwalonymi białkiem.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej