Makaron ze szparagami na biało - sprawdzony przepis na pyszne szparagi
2021-05-05

łatwy
25 min
4
Szparagi to warzywo chyba najczęściej kojarzone z wykwintną kuchnią – nie bez powodu! Polecamy makaron ze szparagami na biało. Wiosenne przepisy ze szparagami warto wypróbować już teraz – sezon jest przecież tak krótki...
SKŁADNIKI
- 1 pęczek świeżych białych szparagów
- 150 g białego makaronu bezjajecznego
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka utartego w cienkie plasterki sera pecorino
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi delikatnie myjemy, obieramy i odcinamy twarde końcówki. Główki szparagów odkładamy osobno.
- Przygotowujemy makaron: w garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z solą i szczyptą cukru oraz łyżeczką soku z cytryny.
- Wrzucamy do wrzątku kolejno: makaron, pokrajane na kawałki "na jeden kęs" łodygi szparagów i wreszcie, na 2-3 minuty przed końcem gotowania, najdelikatniejszą część warzywa – drobne główki szparagów, które dzięki temu zachowają jędrność.
- Na oliwie podsmażamy nie zgnieciony, a posiekany na cienkie jak papier plasterki czosnek – ostrożnie, by go nie spalić, ani nie zrumienić. Makaron ze szparagami odcedzamy, przekładamy na patelnię z czosnkiem, dodajemy resztę soku z cytryny, biały pieprz, połowę sera.
- Makaron ze szparagami wykładamy na talerze, podając obok ser do smaku. Danie można ozdobić kontrastowymi elementami, np. kwiatami fiołka z papryką utrwalonymi białkiem.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania