Makaron z sosem serowym i boczkiem
Makaron z sosem to żaden rarytas? Wypróbuj zatem przepis na makaron z sosem serowym, porem i boczkiem. Aromatyczne połączenie sprawi, że to danie będzie częściej gościło na twoim stole. Podajemy przepis!
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki dowolnego makaronu np. penne
- 100 g boczku wędzonego
- 100 g serka topionego marki SERTOP np. Złoty Ementaler, Gouda, Tylżycki
- 100 ml mleka
- 1 duża cebula
- 1/3 średniego pora
- sól
- pieprz do smaku
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, a następnie przekładamy na talerzyk. Część zostawiamy do dekoracji potrawy.
Tłuszcz z boczku zostawiamy do smażenia warzyw.
Cebulę obieramy i wrzucamy na patelnię. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy pokrojony w talarki por. W razie potrzeby dodajemy masło. Całość smażymy do momentu, aż por będzie miękki.
W garnuszku podgrzewamy na małym ogniu mleko z pokrojonym serkiem. Kiedy serek się rozpuści, dodajemy boczek, cebulę i por. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Wykładamy na ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzony makaron.