Makaron z kurczakiem i pieczarkami z piekarnika - łatwiejszy niż myślisz!

Makaron z kurczakiem i pieczarkami z piekarnika - łatwiejszy niż myślisz!
Autor: Shutterstock.com Makaron z kurczakiem i pieczarkami z piekarnika w kremowym sosie - genialnie łatwe!
łatwy
10 min
4

Wstążki makaronu z piersią kurczaka i pieczarkami w kremowym sosie to mistrzostwo świata. Jak zrobić taki pyszny makaron? To łatwiejsze niż myślisz. Wcale nie trzeba wstępnie gotować makaronu. Użyj gniazdek makaronu wstążki, kawałków piersi kurczaka i plasterków pieczarek. Dodaj nieco magii kuchennej oraz dwa tajemne składniki! To jest absolutnie przepyszne! 

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu gniazda wstążki
  • 250 g filetu z piersi kurczaka
  • 150 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 1 l mleka 2%
  • ½ l śmietany 30%
  • gałka muszkatołowa, starta
  • sól i pieprz
  • 100 g startego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W naczyniu do zapiekania o wymiarach około 20x30 cm ułóż gniazda makaronu. 
  • Na makaronie ułóż pierś kurczaka pokrojoną w dużą kostkę. Przypraw solą i zmielonym pieprzem. 
  • Na piersi ułóż plasterki pieczarek. Oprósz szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej, pieprzem oraz solą. 
  • Wlej mleko oraz śmietanę. Posypa tartym serem.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 200°C przez 40-50 minut. 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Zobacz GALERIĘ: Zapiekanka makaronowa - najlepsze przepisy

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej