Makaron z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym - tani, łatwy, przepyszny
2022-01-25

łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
To jeden z moich przepisów na makaron, ponieważ jest łatwy i prosty w przygotowaniu, a jednocześnie tak obfity i satysfakcjonujący. Włoski sos pomidorowy jest aromatyczny, a fasola zawiera mnóstwo białka roślinnego! Wystarczy go posypać tartym parmezanem i gotowe!
SKŁADNIKI
- 350 g makaronu suchego, zwykłego lub bezglutenowego, krótkie formy: kolanka, rurki cięte, świderki
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej i wypłukanej
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę cebula
- 2 ząbki czosnku, posiekane lub 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru brązowego
- sól i pieprz do smaku
- parmezan lub jego wegański zamiennik
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę lub olej i podsmaż cebulę i posiekane ząbki czosnku. Smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż cebula będzie szklista.
- Zmniejszyć ogień, dodaj przecier pomidorowy i suszone zioła. Smaż przez 1 minutę, aż zacznie pachnie przyprawami w całej kuchni.
- Wlej puszkę pomidorów, sok z cytryny oraz dodaj cukier. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż sos nieco zgęstniej.
- Dodaj fasolę i podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty.
- W międzyczasie ugotuj makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go. I przełóż z powrotem do garnka.
- Na makaron wylej sos pomidorowy z czerwoną fasolą. Zamieszaj.
- Rozłóż na talerze i posyp świeżo startym parmezanem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?