Makaron z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym - tani, łatwy, przepyszny

Makaron z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym - tani, łatwy, przepyszny
Autor: Shutterstock.com Makaron z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym - tani, łatwy, przepyszny
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

To jeden z moich przepisów na makaron, ponieważ jest łatwy i prosty w przygotowaniu, a jednocześnie tak obfity i satysfakcjonujący. Włoski sos pomidorowy jest aromatyczny, a fasola zawiera mnóstwo białka roślinnego! Wystarczy go posypać tartym parmezanem i gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 350 g makaronu suchego, zwykłego lub bezglutenowego, krótkie formy: kolanka, rurki cięte, świderki
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej i wypłukanej
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę cebula
  • 2 ząbki czosnku, posiekane lub 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan lub jego wegański zamiennik

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej oliwę lub olej i podsmaż cebulę i posiekane ząbki czosnku. Smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż cebula będzie szklista.
  • Zmniejszyć ogień, dodaj przecier pomidorowy i suszone zioła. Smaż przez 1 minutę, aż zacznie pachnie przyprawami w całej kuchni.⁣
  • Wlej puszkę pomidorów, sok z cytryny oraz dodaj cukier. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż sos nieco zgęstniej.⁣
  • Dodaj fasolę i podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty.
  • W międzyczasie ugotuj makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go. I przełóż z powrotem do garnka.
  • Na makaron wylej sos pomidorowy z czerwoną fasolą. Zamieszaj. 
  • Rozłóż na talerze i posyp świeżo startym parmezanem. 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Najprostsze dania z makaronu, błyskawiczne i za grosze - 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej