Makaron z białą kiełbasą i bakłażanem: jednogarnkowe danie w 15 minut

Makaron z białą kiełbasą i bakłażanem
Autor: Shutterstock Makaron z białą kiełbasą i bakłażanem gotowy w 15 minut
łatwy
15 min
4

Makaron z białą kiełbasą i bakłażanem to szybkie danie jednogarnkowe. Surowa biała kiełbasa to doskonały półprodukt, który śmiało można wykorzystać do przygotowania wielu dań. Szybko się smaży i jest już doprawiona, więc odpada nam przyprawianie dania. Idealne danie na szybko, które przygotujecie w 15  minut, albo i krócej. Czas przygotowania uzależniony jest od czasu gotowania makaronu. Warto wybrać ten z krótszym czasem gotowania. 

Surowa biała kiełbasa - ratunek dla zapracowanych

W swojej kuchni naprawdę zapracowanej kobiety i matki, a do tego osoby twórczej, która bardzo potrzebuje odrobinę czasu na działania kreatywne, często wykorzystuję białą kiełbasę, jako półprodukt. Lubię dobre jedzenie, ale lubię także mieć trochę czasu na szperanie w bibliotece, lekturę lub przemyślenia. Biała kiełbasa to idealne rozwiązanie. Po wyjęciu z osłonki zmielone mięso szybko się smaży, jest już przyprawione i właściwie niewiele trzeba robić, by szybko zjeść pyszny posiłek. 

Polecam 3 świetne przepisy z wykorzystaniem białej kiełbasy:

Smakowity makaron z białą kiełbasą, brokułami i pomidorami

Ryż z białą kiełbasą i zielonymi warzywami 

Tarta z jajkami i białą kiełbasą - sprytny sposób na poświąteczne nadwyżki

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu
  • 3 szklanki wody
  • 200-250 g białej kiełbasy surowej
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażan pokrójcie w dużą kostkę, włóżcie go do naczynia żaroodpornego, przykryjcie i gotujcie w mikrofalówce przez 5 minut.
  • W szerokim rondlu rozgrzejcie 1 łyżkę oleju, dodajcie kiełbasę wyjętą z osłonki i smażcie do zrumienienia, starając się rozdrobnić kiełbasiany farsz na kawałeczki. Zdejmijcie usmażone kiełbasiane skwarki i odstawcie na chwilę.
  • Do rondla dodajcie obgotowanego bakłażana i smażcie na silnym ogniu do zrumienienia. Zajmie to 2-3 minuty. 
  • Dodajcie posiekany czosnek, suchy makaron, zamieszajcie. Wlejcie wodę i gotujcie tyle czasu, ile wskazuje instrukcja na opakowaniu makaronu. 
  • Gdy makaron już dochodzi, dodajcie usmażona kiełbasę i natkę pietruszki. Wymieszajcie.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw