Makaron radiatori z sardynkami z puszki - wyjątkowo smaczne połączenie

Makaron radiatori z sardynkami z puszki - wyjątkowo smaczne połączenie
Autor: Shutterstock.com Makaron radiatori z sardynkami z puszki - wyjątkowo smaczne połączenie
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dlaczego konserwy rybne zawsze mają trafiać na chleb? Wypróbuj łatwy przepis na makaron radiatori z sardynkami w puszce. Założę się, że ten szybki przepis sprawi, że pokochasz pastę z sardynkami, tak samo, jak makaron z tuńczykiem. Makaron radiatori z sardynkami z puszki to wyjątkowo smaczne połączenie! 

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu, np. radiatori, czyli kaloryferków
  • 280 g sardynek w puszce, w oliwie z oliwek
  • 1 czerwona papryczka chili, mała
  • 1/2 papryki, czerwonej lub żółtej
  • 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 1/2 pęczka pietruszki, umytej, drobno posiekanej
  • 1 łyżka soku z cytryny lub mniej do smaku
  • natka pieturszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu do stopnia al dente. Jeśli nie ma instrukcji to po prostu gotuj 1 minutę krócej. Odcedź makaron na durszlaku. Ważne: Odlej pół szklanki wody z gotowania makaronu. Kluszczanka będzie potrzebna do sosu.
  • Odsącz sardynki. Olej zachowaj. Za pomocą widelca podziel sardynki na małe kawałki.
  • Chili przekrój na pół, usuń przegrody i nasiona. Następnie drobno posiekaj.
  • Paprykę kolorową pokrój na ćwiartki, usuń przegrody i nasiona. Teraz paprykę pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy spod sardynek. Lekko podsmaż czosnek i chilli na małym ogniu.
  • Dodaj na patelnię sardynki, oba rodzaje papryki i pietruszkę. Następnie dodaj spaghetti z 2-3 łyżkami wody z gotowania. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Udekoruj świeżą pietruszką i podawaj z parmezanem. Gotowe!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Najprostsze dania z makaronu, błyskawiczne i za grosze - 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej