Makaron radiatori z sardynkami z puszki - wyjątkowo smaczne połączenie
2022-03-16
łatwy
15 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dlaczego konserwy rybne zawsze mają trafiać na chleb? Wypróbuj łatwy przepis na makaron radiatori z sardynkami w puszce. Założę się, że ten szybki przepis sprawi, że pokochasz pastę z sardynkami, tak samo, jak makaron z tuńczykiem. Makaron radiatori z sardynkami z puszki to wyjątkowo smaczne połączenie!
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu, np. radiatori, czyli kaloryferków
- 280 g sardynek w puszce, w oliwie z oliwek
- 1 czerwona papryczka chili, mała
- 1/2 papryki, czerwonej lub żółtej
- 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 1/2 pęczka pietruszki, umytej, drobno posiekanej
- 1 łyżka soku z cytryny lub mniej do smaku
- natka pieturszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu do stopnia al dente. Jeśli nie ma instrukcji to po prostu gotuj 1 minutę krócej. Odcedź makaron na durszlaku. Ważne: Odlej pół szklanki wody z gotowania makaronu. Kluszczanka będzie potrzebna do sosu.
- Odsącz sardynki. Olej zachowaj. Za pomocą widelca podziel sardynki na małe kawałki.
- Chili przekrój na pół, usuń przegrody i nasiona. Następnie drobno posiekaj.
- Paprykę kolorową pokrój na ćwiartki, usuń przegrody i nasiona. Teraz paprykę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy spod sardynek. Lekko podsmaż czosnek i chilli na małym ogniu.
- Dodaj na patelnię sardynki, oba rodzaje papryki i pietruszkę. Następnie dodaj spaghetti z 2-3 łyżkami wody z gotowania. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Udekoruj świeżą pietruszką i podawaj z parmezanem. Gotowe!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?