Makaron muszle zapiekany z twarożkiem ziołowym: przepis na pyszną przekąskę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Zapiekane muszelki z twarogiem ziołowym to przekąska, którą można przygotować w pół godziny. Z dodatkiem aromatycznych przypraw skusi wszystkich!
SKŁADNIKI
- 10 dag wędzonego twarogu
- 14 sztuk makaronu (duże muszle)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czarnuszki
- sól
- koperek suszony
- pieprz czarny mielony
- kurkuma
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie z kurkumą, odcedź i zahartuj zimna wodą.
- Twaróg zmiksuj z roztartym czosnkiem.
- Dodaj do masy koperek suszony i podprażony na suchej patelni słonecznik. Dopraw solą i mielonym czarnym pieprzem.
- Nałóż porcje do muszelek.
- Makaron ułóż w naczyniu do zapiekania, polej oliwą i piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.