Linguini z małżami i zieloną pietruszką
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Makaron z małżami i zieloną pietruszką to pyszne danie dla każdego. Potrawę podaje się ze skorupkami, które w trakcie jedzenie odrzuca się. Małże, które się nie otworzyły po ugotowaniu należy wyrzucić. Poza tym to proste danie na wieczór we dwoje, bo przygotowanie zajmuje tyle czasu, co ugotowanie makaronu. Wypróbujcie i cieszcie się smakiem wybornych małży i makaronu w winnym sosie.
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu linguini
- 500 g świeżych małży
- 2-3 szalotki
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 kieliszek białego wina
- pół pęczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź.
- Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę.
- Dodaj małże, wlej wino i przykryj pokrywką.
- Gdy małże się otworzą, dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i makaron. Dokładnie wymieszaj.