Lekkie danie na upały: makaron farfalle w sosie jogurtowo-bazyliowym

Makaron farfalle, czyli kokardki
Autor: Shutterstock Makaron farfalle, czyli kokardki, wygląda lekko i zachęcająco
łatwy
20 min
3

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Makaron farfalle, czyli kokardki, wygląda lekko i zachęcająco. Nie traci tej lekkości w połączeniu z sosem jogurtowo-bazyliowym – to idealne danie na upalne dni.

SKŁADNIKI

  • makaron farfalle, czyli kokardki
  • 2–3 cebule cebulki perłowe lub szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok i skórka z cytryny
  • jogurt naturalny typu greckiego
  • 2 łyżki porwanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować makaron al dente.
  • Posiekać natkę pietruszki, bazylię porwać na kawałki.
  • Cebulki pokroić w cienkie krążki. Podsmażyć na oleju, aż zmiękną.
  • Do cebulek dodać sok z cytryny. Redukować sos ok. 2 minuty.
  • Patelnię zdjąć z ognia. Dodać jogurt, bazylię, pietruszkę i otartą skórkę z (ekologicznej) cytryny.
  • Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Do sosu dodać ugotowany makaron. Całość wymieszać i od razu serwować.
Beszamel: Jogurt naturalny
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej