Lekkie danie na upały: makaron farfalle w sosie jogurtowo-bazyliowym
2022-06-20

łatwy
20 min
3
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Makaron farfalle, czyli kokardki, wygląda lekko i zachęcająco. Nie traci tej lekkości w połączeniu z sosem jogurtowo-bazyliowym – to idealne danie na upalne dni.
SKŁADNIKI
- makaron farfalle, czyli kokardki
- 2–3 cebule cebulki perłowe lub szalotki
- 2 ząbki czosnku
- sok i skórka z cytryny
- jogurt naturalny typu greckiego
- 2 łyżki porwanej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować makaron al dente.
- Posiekać natkę pietruszki, bazylię porwać na kawałki.
- Cebulki pokroić w cienkie krążki. Podsmażyć na oleju, aż zmiękną.
- Do cebulek dodać sok z cytryny. Redukować sos ok. 2 minuty.
- Patelnię zdjąć z ognia. Dodać jogurt, bazylię, pietruszkę i otartą skórkę z (ekologicznej) cytryny.
- Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Do sosu dodać ugotowany makaron. Całość wymieszać i od razu serwować.
Beszamel: Jogurt naturalny