Kurczak z kapustą po azjatycku - aromatyczna pychotka w kwadrans
2020-09-06
łatwy
20 min
4
Kurczak z kapustą po azjatycku to patent na ograną pierś z kurczaka. Dodatki rodem z kuchni azjatyckiej, słodka swojska kapusta, chiński makaron i obiad gotowy!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka tartego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1/3 główki kapusty
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- szczypta chili
- 1 łyżka oleju sezamowego
- posiekany szczypiorek
- 2 łyżki sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć imbir i posiekany czosnek.
- Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, smażyć 5 minut.
- Dodać poszatkowaną kapustę, smażyć ok. 6 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodać sos sojowy, chili, ocet ryżowy, ok 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.
- Wymieszać z olejem sezamowym, posypać szczypiorkiem i sezamem. Podawać z chińskim makaronem
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?