Kopytka ziołowe z sosem pieczarkowym

2021-03-29
Kopytka z ziołami i sosem pieczarkowym
Autor: Shutterstock Kopytka z sosem pieczarkowym - proste danie na obiad
łatwy
40 min
4

Przepis na kopytka z ziołami i sosem pieczarkowym - proste danie dla wielbicieli klusek wszelkiej maści. Kopytka z sosem pieczarkowym to już obiadowy klasyk, ale nigdy się nie znudzi. Sprawdź, jak przygotować je jeszcze smaczniej!

SKŁADNIKI

  • 0,75 kg ugotowanych ziemniaków, ostudzonych
  • 1 jajko
  • mąka - ile zabierze ciasto
  • 1 średnia cebula
  • 300 g pieczarek
  • posiekane świeże zioła: pietruszka, rozmaryn, tymianek lub inne ulubione
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 300 ml śmietanki UHT
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku,
  • woda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko i tyle maki, by ciasto nie lepiło się do rąk. Ilość mąki zależy od tego z jakich ziemniaków przygotowujemy kopytka - gdy ziemniaki mają mniej skrobi mąki potrzeba jest więcej.
  • Podziel ciasto na mniejsze kawałki i, podsypując mąką, uformuj z każdego wałek.
  • Pokrój przygotowane wałki na kopytka. Wrzuć do gotującej się wody na 2-3 minuty.
  • Ugotowane kopytka przelej zimną wodą.
  • Umyj pieczarki, oczyść z zanieczyszczeń i pokrój na mniejsze części.
  • Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  • Rozgrzej olej na patelni i smaż pieczarki z cebulą i czosnkiem. Po kilku minutach dodaj śmietankę i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Kopytka podawaj wraz z sosem pieczarkowym.
  • Całość posyp posiekanymi ziołami.