Kopytka ziołowe z sosem pieczarkowym
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Przepis na kopytka z ziołami i sosem pieczarkowym - proste danie dla wielbicieli klusek wszelkiej maści. Kopytka z sosem pieczarkowym to już obiadowy klasyk, ale nigdy się nie znudzi. Sprawdź, jak przygotować je jeszcze smaczniej!
SKŁADNIKI
- 0,75 kg ugotowanych ziemniaków, ostudzonych
- 1 jajko
- mąka - ile zabierze ciasto
- 1 średnia cebula
- 300 g pieczarek
- posiekane świeże zioła: pietruszka, rozmaryn, tymianek lub inne ulubione
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 300 ml śmietanki UHT
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku,
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko i tyle maki, by ciasto nie lepiło się do rąk. Ilość mąki zależy od tego z jakich ziemniaków przygotowujemy kopytka - gdy ziemniaki mają mniej skrobi mąki potrzeba jest więcej.
- Podziel ciasto na mniejsze kawałki i, podsypując mąką, uformuj z każdego wałek.
- Pokrój przygotowane wałki na kopytka. Wrzuć do gotującej się wody na 2-3 minuty.
- Ugotowane kopytka przelej zimną wodą.
- Umyj pieczarki, oczyść z zanieczyszczeń i pokrój na mniejsze części.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż pieczarki z cebulą i czosnkiem. Po kilku minutach dodaj śmietankę i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
- Kopytka podawaj wraz z sosem pieczarkowym.
- Całość posyp posiekanymi ziołami.