Knedle z malinami: przepis na malinowe knedle
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Knedle ze malinami mogą być daniem głównym, jednak równie dobrze sprawdzą się jako deser. Sprawdź jak je zrobić. Podajemy dobry, tradycyjny przepis.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki
- 150 g bułki tartej
- 2 jajka
- 12 śliwek
- 12 kostek cukru
- 3 łyżki masła
- cukier puder
- sól
- opcjonalnie śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzień przed planowanym podaniem knedli trzeba ugotować obrane ziemniaki. Po przestudzeniu należy je zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez specjalną praskę, a na noc włożyć do lodówki.
- Następnego dnia ziemniaczane puree mieszamy z mąką, solą i 50 g bułki tartej.
- Żółtka oddzielone od białek dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Następnie delikatnie łączymy je z ubitą na sztywno pianą.
- Z ciasta przygotowujemy rulon i kroimy go na plastry grubości około 1,5 cm. Na każdym z nich kładziemy po 2-3 maliny i pół kostki cukru. Zawijamy brzegi ciasta i uformuj zgrabną kulkę.
- W międzyczasie gotujemy 3 litry, lekko osolonej wody, do której wrzucamy przygotowane knedle. Gdy wypłyną na wierzch, należy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 10 minut.
- Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, aby jak najlepiej odsączyć je z wody.
- Podajemy ze zrumienioną na maśle bułką tartą lub śmietaną, posypane cukrem pudrem.