Knedle z malinami: przepis na malinowe knedle

2021-03-29
Knedle z malinami
Autor: Shutterstock Knedle z malinami pasują do popołudniowej herbaty
łatwy
40 min
4

Knedle ze malinami mogą być daniem głównym, jednak równie dobrze sprawdzą się jako deser. Sprawdź jak je zrobić. Podajemy dobry, tradycyjny przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki
  • 150 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 12 śliwek
  • 12 kostek cukru
  • 3 łyżki masła
  • cukier puder
  • sól
  • opcjonalnie śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzień przed planowanym podaniem knedli trzeba ugotować obrane ziemniaki. Po przestudzeniu należy je zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez specjalną praskę, a na noc włożyć do lodówki.
  • Następnego dnia ziemniaczane puree mieszamy z mąką, solą i 50 g bułki tartej.
  • Żółtka oddzielone od białek dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. Następnie delikatnie łączymy je z ubitą na sztywno pianą.
  • Z ciasta przygotowujemy rulon i kroimy go na plastry grubości około 1,5 cm. Na każdym z nich kładziemy po 2-3 maliny i pół kostki cukru. Zawijamy brzegi ciasta i uformuj zgrabną kulkę.
  • W międzyczasie gotujemy 3 litry, lekko osolonej wody, do której wrzucamy przygotowane knedle. Gdy wypłyną na wierzch, należy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 10 minut.
  • Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, aby jak najlepiej odsączyć je z wody.
  • Podajemy ze zrumienioną na maśle bułką tartą lub śmietaną, posypane cukrem pudrem.