Kluski z żółtego sera - sprawdzony przepis

2021-03-29
Kluski z żółtego sera - sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Kluski zyskają na smaku, jeśli do ciasta dodamy świeżych  ziół
łatwy
25 min
4

Kluski to jedno z ulubionych polskich dań. Można je jeść jako samodzielne danie - z sosem lub okrasą. Mogą być dodatkiem do dań miesnych  lub warzywnych. Rozmaite kluski królowały na polskich stołach, zanim zastąpiy  je gotowe makarony. Ale warto czasem przygotować kluski według spradzonych przepisów - zachwyt rodziny gwarantowany!

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki
  • 250 ml mleka
  • 5 dag masła
  • 10 dag żółtego sera
  • 4 jajka
  • łyżka tłuszczu do gotowania
  • 5 dag masła do polania
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko zagotować z masłem, wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.
  • Dodawać po jednym jajku, starannie wyrabiając ciasto.
  • Pod koniec wyrabiania dodać starty żółty ser, posolić ciasto i pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. 
  • Łyżkę zanurzyć w tłuszczu i formować nią podłużne kluski, kłaść je na osoloną wrzącą wodę z dodatkiem tłuszczu. 
  • Gdy wypłyną odcedzić, podawać okraszone masłem, można też dodać do nich podsmażony boczek z cebulka lub serwować z warzywnym czy mięsnym gulaszem. 
  •