Kluski z żółtego sera - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kluski to jedno z ulubionych polskich dań. Można je jeść jako samodzielne danie - z sosem lub okrasą. Mogą być dodatkiem do dań miesnych lub warzywnych. Rozmaite kluski królowały na polskich stołach, zanim zastąpiy je gotowe makarony. Ale warto czasem przygotować kluski według spradzonych przepisów - zachwyt rodziny gwarantowany!
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
- 250 ml mleka
- 5 dag masła
- 10 dag żółtego sera
- 4 jajka
- łyżka tłuszczu do gotowania
- 5 dag masła do polania
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko zagotować z masłem, wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.
- Dodawać po jednym jajku, starannie wyrabiając ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodać starty żółty ser, posolić ciasto i pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu.
- Łyżkę zanurzyć w tłuszczu i formować nią podłużne kluski, kłaść je na osoloną wrzącą wodę z dodatkiem tłuszczu.
- Gdy wypłyną odcedzić, podawać okraszone masłem, można też dodać do nich podsmażony boczek z cebulka lub serwować z warzywnym czy mięsnym gulaszem.