Kluski kładzione z pieczarkami: dobry przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kluski kładzione z pieczarkami to danie, które z pewnością zadowoli nie tylko jaroszy. Tak przygotowane kluski są są nie tylko smaczne, ale i pożywne. Na dodatek można je szybko zrobić!
SKŁADNIKI
- Sos:
- 50 dag pieczarek,
- 2 łyżki masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
- 1/2 szklanki śmietany,
- sól,
- pieprz
- kluski:
- 1/2 litra mleka,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i pokrojone na ćwiartki pieczarki podsmażyć na rozgrzanym maśle.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wino, sól i pieprz. Dusić, mieszając, na małym ogniu ok. 10 minut.
- Dodać śmietanę i wymieszać.
- Na kluski zagnieść z mąki, jajek i mleka dość twarde ciasto.
- Zagotować wodę, lekko posolić i zanurzoną we wrzątku łyżką kłaść kluski na gotującą się wodę.
- Gotować je 3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Odcedzić, podawać z sosem pieczarkowym.