Kluski kładzione z pieczarkami: dobry przepis

Kluski kładzione z pieczarkami: dobry przepis
Autor: Shutterstock Kluski kładzione można podawać w różny sposób  - z sosami wytrawnymi  albo ze słodkimi dodatkami, takimi jak owoce czy  orzechy
łatwy
30 min
4

Kluski kładzione z pieczarkami to danie, które z pewnością zadowoli nie tylko jaroszy. Tak przygotowane kluski są są nie tylko smaczne, ale i pożywne. Na dodatek można je szybko zrobić!

SKŁADNIKI

  • Sos:
  • 50 dag pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • sól,
  • pieprz
  • kluski:
  • 1/2 litra mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i pokrojone na ćwiartki pieczarki podsmażyć na rozgrzanym maśle.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wino, sól i pieprz. Dusić, mieszając, na małym ogniu ok. 10 minut.
  • Dodać śmietanę i wymieszać.
  • Na kluski zagnieść z mąki, jajek i mleka dość twarde ciasto.
  • Zagotować wodę, lekko posolić i zanurzoną we wrzątku łyżką kłaść kluski na gotującą się wodę.
  • Gotować je 3 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Odcedzić, podawać z sosem pieczarkowym.
Beata Lekszycka
więcej