Kluski francuskie: sprawdzony klasyczny przepis

2021-09-23
Kluski francuskie: sprawdzony klasyczny przepis
Autor: Shutterstock Kluski francuskie doskonale pasują zarówno do wytrawnych, jak i do słodkich dodatków
łatwy
15 min
4

Kluseczki francuskie, delikatne i łatwe do przygotowania, to znakomity dodatek do zup i sosów. Wyśmienicie smakują z bulionami, czystymi zupami, ale także z delikatnymi gulaszami czy pulpetami w sosie. Można je tez podawać na słodko.

 

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 5 dag masła
  • 4 czubate łyżki maki (ok. 12 dag)
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • masło utrzeć w misce  na gładką masę, ucierając dalej dodawac po jednym żółtku.
  • Ubić pianę z białek z dodatkiem soli, dodać ją do utratych z masłem żółtek - na przemian z mąką.  Lekko wymieszać
  • Kluski  ztak przygotowanego ciasta kłaść łyżką  na wrzącą osoloną wodę, gotować 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?