Kluski francuskie: sprawdzony klasyczny przepis
2021-09-23
łatwy
15 min
4
Kluseczki francuskie, delikatne i łatwe do przygotowania, to znakomity dodatek do zup i sosów. Wyśmienicie smakują z bulionami, czystymi zupami, ale także z delikatnymi gulaszami czy pulpetami w sosie. Można je tez podawać na słodko.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 5 dag masła
- 4 czubate łyżki maki (ok. 12 dag)
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- masło utrzeć w misce na gładką masę, ucierając dalej dodawac po jednym żółtku.
- Ubić pianę z białek z dodatkiem soli, dodać ją do utratych z masłem żółtek - na przemian z mąką. Lekko wymieszać
- Kluski ztak przygotowanego ciasta kłaść łyżką na wrzącą osoloną wodę, gotować 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?