Kluski drożdżowe: przepis ze starej książki kucharskiej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kluski drożdżowe mają delikatną konsystencję, po prostu rozpływają się w ustach. I wcale nie są trudne do przygotowania - potrzeba tylko czasu do ich wyrośnięcia. Ale warto poczekać, bo w zamian dostajemy delikatne puszyste kluski, pasujące do dań mięsnych i warzywnych, a także do zjedzenia samodzielnie
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki
- 250 ml mleka
- 1-2 jaja
- 5 dag masła lub margaryny
- 2 dag drożdży
- łyżka oleju do gotowania
- 5 dag masła do polania
- bułka tarta
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do ciepłego mleka dodac droźdżę jaja, przesianą mąkę i roztopione masło oraz sól. Ciasto dokładnie wyrobić - aż stanie się gładkie i lśniące - można uzyć robota kuchennego z końcówkami hakowymi.
- Ciasto pozostawić do wyrośnięcia - tradycyjnie aż podwoi swoją objętość.
- Łyżką zanurzoną wczesniej w tłuszczu formowac podłużne kluski, kłaść je na osolony wrzątek. Gotować do wypłynięcia plus minutę, odcedzić.
- Podawać jako samodzielne danie, polane roztopionym masłem z bułką tartą, lub jako dodatek do dań mięsnych czy warzywnych.