Kluski drożdżowe: przepis ze starej książki kucharskiej

2021-03-29
Kluski drożdżowe: przepis ze starej książki kucharskiej
Autor: Shutterstock Z ciasta drożdżowego można zrobić pyszne kładzione kluski
łatwy
30 min
4

Kluski drożdżowe mają delikatną konsystencję, po prostu rozpływają się w ustach. I wcale nie są trudne do przygotowania - potrzeba tylko czasu do ich wyrośnięcia. Ale warto poczekać, bo w zamian dostajemy delikatne puszyste kluski, pasujące do dań mięsnych i warzywnych, a także do zjedzenia samodzielnie

SKŁADNIKI

  • 25 dag mąki
  • 250 ml mleka
  • 1-2 jaja
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 2 dag drożdży
  • łyżka oleju do gotowania
  • 5 dag masła do polania
  • bułka tarta
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do ciepłego mleka dodac droźdżę jaja, przesianą mąkę i roztopione masło oraz sól. Ciasto dokładnie wyrobić - aż stanie się gładkie i lśniące - można uzyć robota kuchennego z końcówkami hakowymi. 
  • Ciasto pozostawić do wyrośnięcia - tradycyjnie aż podwoi swoją objętość.
  • Łyżką zanurzoną wczesniej w tłuszczu  formowac podłużne kluski, kłaść je na osolony wrzątek. Gotować do wypłynięcia plus minutę, odcedzić.
  • Podawać jako samodzielne danie, polane roztopionym masłem z bułką tartą, lub jako dodatek do dań mięsnych czy warzywnych.