Keto leniwe pierogi. Pełna białka alternatywa dla tradycyjnych klusek

2023-05-25
Keto leniwe pierogi. Pełna białka alternatywa dla tradycyjnych klusek
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Keto kluski to gustowna odmiana klasycznych pierogów leniwych. Pozbawione są mąki i glutenu, doskonale wpisują się w dietę niskowęglowodanową. Są miękkie, subtelne i puszyste. Doskonale komponują się z różnorodnymi smakami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi, np. z różnego rodzaju gulaszami. Sprawdź, jak je zrobić!

To doskonały wybór dla osób na diecie bezglutenowej i niskowęglowodanowej. Te keto leniwe pierogi są pełne białka i nie zawierają mąki ani glutenu, a mimo to zachwycają swoją miękkością, delikatnością i puszystością. Są idealnym dodatkiem do różnorodnych dań, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych, na przykład do gulaszów.

Świetny przepis na alternatywne leniwe pierogi

Jeśli jesteś miłośnikiem klusek leniwych i kopytek, ten przepis pozwoli ci cieszyć się nimi bez żadnych wyrzeczeń. Gotowe pierogi są miękkie, delikatne i niesamowicie smaczne. Możesz podać je świeże albo podsmażone na maśle, aby uzyskać lekko rumiany kolor i dodatkowy aromat. Doskonale pasują do różnych sosów, boczku czy masła. Serdecznie polecam ten przepis wszystkim, którzy stosują diety niskowęglowodanowe i bezglutenowe.

Prezentowane pierogi leniwe, pozbawione mąki i glutenu, doskonale wpisują się w dietę niskowęglowodanową. Są miękkie, subtelne i puszyste. Doskonale komponują się z różnorodnymi smakami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi, np. z różnego rodzaju gulaszami. Aby zapewnić im odpowiednią konsystencję, niezbędne jest użycie klasycznego twarogu w kostce, ponieważ sery z wiaderka mogą być zbyt płynne. Bezglutenowe kluski keto to reinterpretacja tradycyjnej receptury.

SKŁADNIKI

  • 1 szt. jajka średniej wielkości
    125 g twaróg tłusty
    25 g błonnik bambusowy
    2 łyżeczki guma guar (ok. 10 g)
    1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
    10 g masło klarowane do podsmażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko wymieszać z twarogiem na gładką masę.1 Dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić je na 4 części, z każdej uformować rulon, spłaszczyć go i kroić formując kluski na kształt poduszki.
  • Gotować w osolonej wodzie przez ok. 3 – 4 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Lekko przestudzić. Podsmażyć na maśle na rumiano.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?