Jednogarnkowy makaron z pieczarkami i groszkiem w 15 minut: łatwy, niedrogi, pyszny

Jednogarnkowy makaron z pieczarkami i groszkiem w 15 minut: łatwy, niedrogi, pyszny
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jednogarnkowy makaron to genialny patent - kluski i sos do nich gotują się razem. Wszystko w jednym garnku. Zero zmywania. Uwielbiam tę wersję z pieczarkami i zielonym groszkiem. To danie z którym radzi sobie nawet dwunastolatek. Wystarczy wszystko wrzucić do garnka i gotować. Oto łatwy, niedrogi i pyszny sposób na makaron z pieczarkami i groszkiem!

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 400 g pieczarek, cienko pokrojonych
  • 2/3 szklanki groszku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki parmezanu startego
  • 1/4 szklanki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużego garnka dodaj suchy makaron, pokrojone grzyby, zamrożony groszek, czosnek, tymianek oraz wodę. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  • Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia około 8-10 minut, aż makaron wchłonie wodę i się ugotuje.
  • Do garnka dodaj starty parmezan i śmietanę, wymieszaj.
  • Podawaj od razu!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej