Jednogarnkowy makaron z pieczarkami i groszkiem w 15 minut: łatwy, niedrogi, pyszny
2021-08-25
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jednogarnkowy makaron to genialny patent - kluski i sos do nich gotują się razem. Wszystko w jednym garnku. Zero zmywania. Uwielbiam tę wersję z pieczarkami i zielonym groszkiem. To danie z którym radzi sobie nawet dwunastolatek. Wystarczy wszystko wrzucić do garnka i gotować. Oto łatwy, niedrogi i pyszny sposób na makaron z pieczarkami i groszkiem!
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu spaghetti
- 400 g pieczarek, cienko pokrojonych
- 2/3 szklanki groszku mrożonego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- sól i pieprz do smaku
- 1/3 szklanki parmezanu startego
- 1/4 szklanki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużego garnka dodaj suchy makaron, pokrojone grzyby, zamrożony groszek, czosnek, tymianek oraz wodę. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia około 8-10 minut, aż makaron wchłonie wodę i się ugotuje.
- Do garnka dodaj starty parmezan i śmietanę, wymieszaj.
- Podawaj od razu!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?