Jak zrobić lasagne ze szpinakiem?
2021-09-22
średni
30 min
4
Lasagne ze szpinakiem to idealne danie, gdy nie masz pomysłu na efektowny i niedrogi posiłek, nie jadasz mięsa, przepadasz za włoskimi specjałami. To bardzo zdrowa, choć nie ukrywajmy, nieco kaloryczna potrawa. Szybko jednak zapomnisz o kaloriach, bo efekt jest tego wart.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- opakowanie makaronu lasagne
- 2 opakowania mrożonego szpinaku (koniecznie całe listki, bo rozdrobniony rozpłynie się na blasze)
- 2 ząbki czosnku
- 2 opakowania sera mozzarella
- 300 g sera pleśniowego typu lazur
- 150 g sera żółtego
- oliwa
- oregano świeże lub suszone
- SOS BESZAMELOWY:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- sól
- biały pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej nieco oleju na patelni, wrzuć na niego posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj, bo szybko brązowieje, a nie o to nam chodzi.
- Gdy zapach czosnku rozejdzie się po kuchni, wrzuć na patelnię szpinak, smaż aż się rozmrozi, a następnie odparuj na wolnym ogniu.
- Gdy szpinak się smaży, na drugiej patelni podgrzej mąkę z masłem, dodaj mleko i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez ok. kwadrans, mieszając trzepaczką, aż beszamel zgęstnieje.
- Dno formy do ciasta wysmaruj oliwą, następnie połóż makaron lasagne, rozprowadź sos beszamelowy, trochę szpinaku, na nim plastry mozarelli i pokruszony ser pleśniowy. W podobny sposób ułóż kolejne 2 warstwy. Na samej górze ułóż płaty lasagne i polej beszamelem. Całość posyp startym żółtym serem, przypraw oregano.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 40 minut.
Jak zrobić domowy włoski makaron - przepis z Focaccia Ristorante