Jak zrobić lasagne ze szpinakiem?

Dagmara Kijanowska
jak_zrobic_lasagne_ze_szpinakiem.jpg
Autor: Shutterstock Lasagne ze szpinakiem jest daniem, które można zaserwować zarówno w czasie towarzyskiego spotkania z przyjaciółmi, jak i na obiad.
średni
30 min
4

Lasagne ze szpinakiem to idealne danie, gdy nie masz pomysłu na efektowny i niedrogi posiłek,  nie jadasz mięsa, przepadasz za włoskimi specjałami. To bardzo zdrowa, choć nie ukrywajmy, nieco kaloryczna potrawa. Szybko jednak zapomnisz o kaloriach, bo efekt jest tego wart.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • opakowanie makaronu lasagne
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku (koniecznie całe listki, bo rozdrobniony rozpłynie się na blasze)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 opakowania sera mozzarella
  • 300 g sera pleśniowego typu lazur
  • 150 g sera żółtego
  • oliwa
  • oregano świeże lub suszone
  • SOS BESZAMELOWY:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej nieco oleju na patelni, wrzuć na niego posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj, bo szybko brązowieje, a nie o to nam chodzi.
  • Gdy zapach czosnku rozejdzie się po kuchni, wrzuć na patelnię szpinak, smaż aż się rozmrozi, a następnie odparuj na wolnym ogniu.
  • Gdy szpinak się smaży, na drugiej patelni podgrzej mąkę z masłem, dodaj mleko i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez ok. kwadrans, mieszając trzepaczką, aż beszamel zgęstnieje.
  • Dno formy do ciasta wysmaruj oliwą, następnie połóż makaron lasagne, rozprowadź sos beszamelowy, trochę szpinaku, na nim plastry mozarelli i pokruszony ser pleśniowy. W podobny sposób ułóż kolejne 2 warstwy. Na samej górze ułóż płaty lasagne i polej beszamelem. Całość posyp startym żółtym serem, przypraw oregano.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 40 minut.
Jak zrobić domowy włoski makaron - przepis z Focaccia Ristorante
Dagmara Kijanowska