Gryczane kluski kładzione z grzybami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kluski z pieczarkami podane ze skwarkami na kolację zachwycą miłośników dań mącznych i nie tylko. Podajemy przepis na kluski kładzione nadziewane pieczarkami, podawane z chrupiącymi skwarkami.
SKŁADNIKI
- 5-6 grzybów - w sezonie mogą to być grzyby leśne, poza sezonem - pieczarki lub boczniaki
- słonina
- szklanka mleka
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 25 dag białego sera mielonego
- 2 jajka
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyszczamy, w razie potrzeby krótko myjemy, starannie osuszamy i siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy je tak, by sok odparował.Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na małym ogniu, pilnując, żeby skwarki zbytnio się nie zrumieniły.
- Mleko wlewamy do rondla i gotujemy, po czym zdejmujemy z ognia i powoli dosypujemy do niego mąkę gryczaną, mieszając mikserem.
- Gdy mąka zostanie idealnie rozprowadzona, mleko chwilę podgotowujemy na małych ogniu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki i zestawiamy garnek.
- Wsypujemy grzyby, dodajemy ser i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Z wymieszanej masy formujemy za pomocą łyżki małe kluseczki i kładziemy je na osolony wrzątek, chwilę gotujemy i wyjmujemy łyżka cedzakową.
- Ułożone na talerzu kluski polewamy tłuszczem ze skwarkami.