Gryczane kluski kładzione z grzybami

Gryczane kluski kładzione z grzybami
Autor: Shutterstock Kluski z maki gryczanej z dodatkiem grzybów można podawać z sosem śmietankowym, który  doskonale uzupełnia ich wyrazisty smak
łatwy
40 min
4

Kluski z pieczarkami podane ze skwarkami na kolację zachwycą miłośników dań mącznych i nie tylko. Podajemy przepis na kluski kładzione nadziewane pieczarkami, podawane z chrupiącymi skwarkami.

SKŁADNIKI

  • 5-6 grzybów - w sezonie mogą to być grzyby leśne, poza sezonem - pieczarki lub boczniaki
  • słonina
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 25 dag białego sera mielonego
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  •  Grzyby oczyszczamy, w razie potrzeby krótko myjemy, starannie osuszamy i siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy je tak, by sok odparował.Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na małym ogniu, pilnując, żeby skwarki zbytnio się nie zrumieniły.
  • Mleko wlewamy do rondla i gotujemy, po czym zdejmujemy z ognia i powoli dosypujemy do niego mąkę gryczaną, mieszając mikserem.
  • Gdy mąka zostanie idealnie rozprowadzona, mleko chwilę podgotowujemy na małych ogniu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki i zestawiamy garnek.
  • Wsypujemy grzyby, dodajemy ser i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Z wymieszanej masy formujemy za pomocą łyżki małe kluseczki i kładziemy je na osolony wrzątek, chwilę gotujemy i wyjmujemy łyżka cedzakową.
  • Ułożone na talerzu kluski polewamy tłuszczem ze skwarkami.
Natalia Kołakowska
więcej