Cannelloni z ruskim nadzieniem: przepis na pyszne danie obiadowe
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Cannelloni z ruskim nadzieniem to przepis na pyszne danie obiadowe. Zamiast przygotowywać ruskie pierogi, można tym nadzieniem nafaszerować rurki makaronu cannelloni i zapiec w śmietanowym sosie. Proste i smaczne danie dla całej rodziny - zapieczone rurki makaronowe z ruskim farszem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 12 suchych rurek makaronu cannelloni
- 4 ziemniaki średniej wielkości, ugotowane poprzedniego dnia
- 250 g tłustego twarogu
- 150 g wędzonego boczku lub podgardla wieprzowego
- 1 duża cebula
- 200 ml śmietany 30%
- 2 jajka
- 100 g wędzonego sera
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo i przelać zimną wodą. Odłożyć.
- Cebulę i boczek pokroić drobno.
- Boczek zrumienić na patelni, gdy się stopi, dodać cebulę i zeszklić.
- Ziemniaki oraz twaróg przepuścić przez maszynkę.
- Do ziemniaków z twarogiem dodać cebulę i boczek, przyprawić pieprzem i wymieszać.
- Rurki cannelloni nadziać farszem ruskim. Układać w naczyniu do zapiekania posmarowanym masłem.
- Wędzony ser zetrzeć na tarce.
- Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Posolić i popieprzyć.
- Rurki zalać mieszaniną jajek i śmietany, posypać tartym serem wędzonym.
- Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 20-30 minut.
- Podawać od razu.