Bezglutenowe kluski z makiem na Wigilię: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Jak zrobić bezglutenowe kluski z makiem na Wigilię? Oto sprawdzony przepis, który przypadnie do gustu nie tylko tym, którzy są na diecie bezglutenowej.
SKŁADNIKI
- 250 g maku
- 250 g makaronu bezglutenowego Al Dente Quadretti (łazanki)
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki miodu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 miąższ z laski wanilii
- bakalie (figi, rodzynki, daktyle, orzechy włoskie, laskowe itp.)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zalej mak mlekiem i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie dwukrotnie zmiel mak w maszynce.
- Do maku dodaj miód i wanilię, całość wymieszaj.
- Podsmaż bakalie, a potem dodaj je do maku.
- Kluski ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Gdy będą gotowe, zmieszaj je z wcześniej przygotowaną masą. Na koniec dodaj orzechy. Smacznego!