Wykwintne ciasto „Ptasie Mleczko” z polewą czekoladową

2021-03-29
Wykwintne ciasto „Ptasie Mleczko” z polewą czekoladową
Autor: Shutterstock
średni
60 min
4

Wykwintne ciasto „Ptasie Mleczko” z polewą czekoladową zdobędzie uznanie waszych bliskich. Absolutnie aksamitne, idealnie słodkie i fantastycznie czekoladowe. Wszystko to, co lubimy w ptasim mleczku najbardziej. Deser idealny na wszystkie uroczyste zebrania towarzyskie. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na spód do ciasta:
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 80 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na mleczną galaretkę:
  • 20 g żelatyny
  • 100 ml wody
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml mleka
  • 150 g masła
  • Na glazurę czekoladową:
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 50 g czekolady deserowej
  • 30 g masła
  • oraz wiśnie, czereśnie lub inne świeże owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw ciasto: ubić 2 jajka i 6 łyżek cukru na puszystą masę,  dodać 80 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do tortownicy i piec przez 30 minut w 180°C. Ostudzić. 
  • Teraz mleczna galaretka: najpierw namoczyć 20 g żelatyny. Rozdzielić 5 jajek na białka i żółtka. Wymieszać żółtka z 75 g cukru i 1 łyżką mąki. Następnie dodać 100 ml mleka i wymieszać. Masę podgrzewać w kąpieli wodnej, ​​ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
  • Następnie pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Gdy ostudzona masa zacznie tężeć, ubić mikserem i stopniowo dodając 150 g masła.
  • Na małym ogniu całkowicie rozpuścić żelatynę. W międzyczasie ubić 5 białek z 75 g cukru na sztywną pianę. Następnie wymieszać żelatynę i białka razem z masą żółtkową. Wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała, a następnie rozprowadzić na dnie ciasta i ponownie wstawić do lodówki, aby masa stężała w lodówce.
  • Czas na polewę czekoladową: 5 łyżek kwaśnej śmietany wymieszać w rondelku ze 100 g cukru i 5 łyżkami kakao i zagotować. Dodać 50 g czekolady i kontynuować gotowanie, ciągle mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Dodać 30 g masła i ponownie zagotować. 
  • Polewą pokryj wierzch ciasta i pozostaw do ostygnięcia w lodówce. Udekoruj ciasto świeżymi owocami lub inną odpowiednią dekoracją.