Wykwintne ciasto „Ptasie Mleczko” z polewą czekoladową
2021-03-29
średni
60 min
4
Wykwintne ciasto „Ptasie Mleczko” z polewą czekoladową zdobędzie uznanie waszych bliskich. Absolutnie aksamitne, idealnie słodkie i fantastycznie czekoladowe. Wszystko to, co lubimy w ptasim mleczku najbardziej. Deser idealny na wszystkie uroczyste zebrania towarzyskie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na spód do ciasta:
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 80 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Na mleczną galaretkę:
- 20 g żelatyny
- 100 ml wody
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki
- 100 ml mleka
- 150 g masła
- Na glazurę czekoladową:
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 100 g cukru
- 5 łyżek kakao
- 50 g czekolady deserowej
- 30 g masła
- oraz wiśnie, czereśnie lub inne świeże owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw ciasto: ubić 2 jajka i 6 łyżek cukru na puszystą masę, dodać 80 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do tortownicy i piec przez 30 minut w 180°C. Ostudzić.
- Teraz mleczna galaretka: najpierw namoczyć 20 g żelatyny. Rozdzielić 5 jajek na białka i żółtka. Wymieszać żółtka z 75 g cukru i 1 łyżką mąki. Następnie dodać 100 ml mleka i wymieszać. Masę podgrzewać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
- Następnie pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Gdy ostudzona masa zacznie tężeć, ubić mikserem i stopniowo dodając 150 g masła.
- Na małym ogniu całkowicie rozpuścić żelatynę. W międzyczasie ubić 5 białek z 75 g cukru na sztywną pianę. Następnie wymieszać żelatynę i białka razem z masą żółtkową. Wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała, a następnie rozprowadzić na dnie ciasta i ponownie wstawić do lodówki, aby masa stężała w lodówce.
- Czas na polewę czekoladową: 5 łyżek kwaśnej śmietany wymieszać w rondelku ze 100 g cukru i 5 łyżkami kakao i zagotować. Dodać 50 g czekolady i kontynuować gotowanie, ciągle mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Dodać 30 g masła i ponownie zagotować.
- Polewą pokryj wierzch ciasta i pozostaw do ostygnięcia w lodówce. Udekoruj ciasto świeżymi owocami lub inną odpowiednią dekoracją.