Tort truskawkowy na zimno - przepis Ewy Wachowicz

2020-06-22
Tort z truskawkami na zimno
Autor: thinkstockphotos.com Tort z truskawkami na zimno przygotujesz z serka homogenizowanego
średni
60 min
4

Przepis na tort truskawkowy na zimno, na bazie serka homogenizowanego. Ewa Wachowicz proponuje tort z galaretką i świeżymi truskawkami, łatwy i szybki, bez konieczności pieczenia. Wypróbuj jej rewelacyjny pomysł na torcik truskawkowy z programu "Ewa gotuje"!

Składniki

1,5 kg truskawek

2 opakowania galaretki truskawkowej

50 g żelatyny

2,5 szklanki wody

1 szklanka cukru pudru

900 g odtłuszczonego serka homogenizowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Owoce umyj i wyłóż je na papierowe ręczniki.

Żelatynę zalej gorącą wodą i odstaw, aby dobrze się rozpuściła. Od czasu do czasu zamieszaj.

Tortownicę wyłóż folią spożywczą.

Serki homogenizowane przełóż do miski i dodaj do nich cukier puder.

Gdy żelatyna zacznie gęstnieć, połącz ją z masą serową. Połowę truskawek pokrój na ćwiartki i dodaj do serka. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do tortownicy.

Odstaw tort do lodówki, żeby serek dobrze zgęstniał.

Galaretki rozpuść w czterech szklankach gorącej wody. Zostaw do momentu, aż wystygną.

Kiedy masa serowa już stężeje, ułóż na niej truskawki. Całość zalej galaretką. Włóż do lodówki na kilka godzin.

Dżem truskawkowy.