Tort truskawkowy na zimno - przepis Ewy Wachowicz

2021-03-29
Daria
Tort z truskawkami na zimno
Autor: thinkstockphotos.com Tort z truskawkami na zimno przygotujesz z serka homogenizowanego
średni
60 min
4

Przepis na tort truskawkowy na zimno, na bazie serka homogenizowanego. Ewa Wachowicz proponuje tort z galaretką i świeżymi truskawkami, łatwy i szybki, bez konieczności pieczenia. Wypróbuj jej rewelacyjny pomysł na torcik truskawkowy z programu "Ewa gotuje"!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 50 g żelatyny
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 900 g odtłuszczonego serka homogenizowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyj i wyłóż je na papierowe ręczniki.
  • Żelatynę zalej gorącą wodą i odstaw, aby dobrze się rozpuściła. Od czasu do czasu zamieszaj.
  • Tortownicę wyłóż folią spożywczą.
  • Serki homogenizowane przełóż do miski i dodaj do nich cukier puder.
  • Gdy żelatyna zacznie gęstnieć, połącz ją z masą serową. Połowę truskawek pokrój na ćwiartki i dodaj do serka. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do tortownicy.
  • Odstaw tort do lodówki, żeby serek dobrze zgęstniał.
  • Galaretki rozpuść w czterech szklankach gorącej wody. Zostaw do momentu, aż wystygną.
  • Kiedy masa serowa już stężeje, ułóż na niej truskawki. Całość zalej galaretką. Włóż do lodówki na kilka godzin.
Dżem truskawkowy.
Daria