Tort truskawkowy na zimno - przepis Ewy Wachowicz
2021-03-29
średni
60 min
4
Przepis na tort truskawkowy na zimno, na bazie serka homogenizowanego. Ewa Wachowicz proponuje tort z galaretką i świeżymi truskawkami, łatwy i szybki, bez konieczności pieczenia. Wypróbuj jej rewelacyjny pomysł na torcik truskawkowy z programu "Ewa gotuje"!
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- 1,5 kg truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 50 g żelatyny
- 2,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru pudru
- 900 g odtłuszczonego serka homogenizowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyj i wyłóż je na papierowe ręczniki.
- Żelatynę zalej gorącą wodą i odstaw, aby dobrze się rozpuściła. Od czasu do czasu zamieszaj.
- Tortownicę wyłóż folią spożywczą.
- Serki homogenizowane przełóż do miski i dodaj do nich cukier puder.
- Gdy żelatyna zacznie gęstnieć, połącz ją z masą serową. Połowę truskawek pokrój na ćwiartki i dodaj do serka. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do tortownicy.
- Odstaw tort do lodówki, żeby serek dobrze zgęstniał.
- Galaretki rozpuść w czterech szklankach gorącej wody. Zostaw do momentu, aż wystygną.
- Kiedy masa serowa już stężeje, ułóż na niej truskawki. Całość zalej galaretką. Włóż do lodówki na kilka godzin.
Dżem truskawkowy.