Tort truskawkowy na zimno - przepis Ewy Wachowicz
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Przepis na tort truskawkowy na zimno, na bazie serka homogenizowanego. Ewa Wachowicz proponuje tort z galaretką i świeżymi truskawkami, łatwy i szybki, bez konieczności pieczenia. Wypróbuj jej rewelacyjny pomysł na torcik truskawkowy z programu "Ewa gotuje"!
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- 1,5 kg truskawek
 - 2 opakowania galaretki truskawkowej
 - 50 g żelatyny
 - 2,5 szklanki wody
 - 1 szklanka cukru pudru
 - 900 g odtłuszczonego serka homogenizowanego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyj i wyłóż je na papierowe ręczniki.
 - Żelatynę zalej gorącą wodą i odstaw, aby dobrze się rozpuściła. Od czasu do czasu zamieszaj.
 - Tortownicę wyłóż folią spożywczą.
 - Serki homogenizowane przełóż do miski i dodaj do nich cukier puder.
 - Gdy żelatyna zacznie gęstnieć, połącz ją z masą serową. Połowę truskawek pokrój na ćwiartki i dodaj do serka. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do tortownicy.
 - Odstaw tort do lodówki, żeby serek dobrze zgęstniał.
 - Galaretki rozpuść w czterech szklankach gorącej wody. Zostaw do momentu, aż wystygną.
 - Kiedy masa serowa już stężeje, ułóż na niej truskawki. Całość zalej galaretką. Włóż do lodówki na kilka godzin.
 
Dżem truskawkowy.