Ciasto FILADELFIA - boskie ciasto bez pieczenia z masą serową i wiśniami z kompotu
Rolada biszkoptowa z truskawkami: podajemy dobry przepis!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Truskawki są wręcz stworzone do słodkich ciast, np. rolad biszkoptowych
Ocena: 4,5
Poziom: ŚREDNI
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Rolada biszkoptowa z truskawkami to elegancka odmiana ciasta z owocami, które jest punktem obowiązkowym w menu letnich przyjęć. Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie takiej rolady nie jest trudne - wypróbuj nasz przepis!
Składniki
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 dag truskawek
stężona galaretka truskawkowa
250 ml śmietanki kremówki 30%
cukier do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę wylać do formy wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok. 30 min w temperaturze 170ºC.
Upieczony biszkopt zsunąć z blachy, zawinąć w ściereczkę w formie rolady, aby nadać mu odpowiednią formę. Odstawić zawinięty biszkopt na 20 minut.
Ubitą śmietanę połączyć z drobno pokrojonymi kawałkami truskawek i galaretką. Wymieszać, dodać cukier do smaku.
Masę truskawkową wyłożyć na biszkopt, zawinąć w rulonik, owinąć folą i wstawić na godzinę do lodówki.