Smakuje jak najmodniejsze lody, ale w porcji XXL. Ciasto kaktus - proste i bez pieczenia
2022-09-05
łatwy
40 min
8
Ciasto kaktus jest lekkie, orzeźwiające w smaku i niezbyt trudne do przygotowania, choć trochę pracochłonne. Ale efekt to wynagradza. Polecamy to ciasto wszystkim łasuchom, a zwłaszcza tym, którzy uwielbiają ciasta na zimno, bez pieczenia.
Zobacz nasze inne przepisy na ciasta bez pieczenia
SKŁADNIKI
- paczka herbatników
- 400 g twarogu
- 620 ml śmietanki kremówki
- 500 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 g malin
- 300 g białej czekolady
- zielony barwnik
- żółty barwnik
- opcjonalnie: pestki malin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do szklanki gorącej wody wsyp galaretki cytrynowe i dwie łyżeczki żelatyny. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby żelatyna i galaretki rozpuściły się w wodzie, a następnie odstaw do wystudzenia.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim warstwę herbatników.
- Maliny przetrzyj przez sito.
- Do twarogu dodaj cukier puder i zmiksuj, a następnie do masy wlej mleko skondensowane i zmiksuj. Na koniec dodaj tężejąca galaretkę i zmiksuj.
- 500 ml śmietany kremówki ubij na sztywno i zmieszaj z masą twarogową.
- Masę podziel na dwie części: do jednej części dodaj żółty barwnik, a do drugiej dodaj mus z malin.
- Na herbatniki wylej żółtą masę i wstaw do lodówki na kilkanaście minut, do stężenia. Następnie wylej na ciasto czerwoną warstwę masy i wstaw ciasto do lodówki na około godzinę.
- 120 ml śmietany kremówki wlej do rondelka i dodaj do niej białą czekoladę, podgrzewaj do momentu aż wszystko się rozpuści. Dodaj zielony barwnik i dokładnie wymieszaj, dodaj pestki malin i ponownie wymieszaj.
- Ciasto wyjmij z lodówki i z każdej strony polej zieloną polewą, a następnie włóż do lodówki, żeby polewa stężała.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie