Smakuje jak najmodniejsze lody, ale w porcji XXL. Ciasto kaktus - proste i bez pieczenia

Smakuje jak najmodniejsze lody, ale w porcji XXL. Ciasto kaktus - proste i bez pieczenia
Autor: Shutterstock Efektowne ciasto kaktus zrobisz bez pieczenia i bez problemu
łatwy
40 min
8

Ciasto kaktus jest lekkie, orzeźwiające w smaku i niezbyt trudne do przygotowania, choć trochę pracochłonne. Ale efekt to wynagradza. Polecamy to ciasto wszystkim łasuchom, a zwłaszcza tym, którzy uwielbiają ciasta na zimno, bez pieczenia.

Zobacz nasze inne przepisy na ciasta bez pieczenia

SKŁADNIKI

  • paczka herbatników
  • 400 g twarogu
  • 620 ml śmietanki kremówki
  • 500 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 g malin
  • 300 g białej czekolady
  • zielony barwnik
  • żółty barwnik
  • opcjonalnie: pestki malin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do szklanki gorącej wody wsyp galaretki cytrynowe i dwie łyżeczki żelatyny. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby żelatyna i galaretki rozpuściły się w wodzie, a następnie odstaw do wystudzenia.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim warstwę herbatników.
  • Maliny przetrzyj przez sito.
  • Do twarogu dodaj cukier puder i zmiksuj, a następnie do masy wlej mleko skondensowane i zmiksuj. Na koniec dodaj tężejąca galaretkę i zmiksuj.
  • 500 ml śmietany kremówki ubij na sztywno i zmieszaj z masą twarogową.
  • Masę podziel na dwie części: do jednej części dodaj żółty barwnik, a do drugiej dodaj mus z malin.
  • Na herbatniki wylej żółtą masę i wstaw do lodówki na kilkanaście minut, do stężenia.  Następnie wylej na ciasto czerwoną warstwę masy i wstaw ciasto do lodówki na około godzinę.
  • 120 ml śmietany kremówki wlej do rondelka i dodaj do niej białą czekoladę, podgrzewaj do momentu aż wszystko się rozpuści. Dodaj zielony barwnik i dokładnie wymieszaj, dodaj pestki malin i ponownie wymieszaj.
  • Ciasto wyjmij z lodówki i z każdej strony polej zieloną polewą, a następnie włóż do lodówki, żeby polewa stężała.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej