Smakowite ciasto Burza Piaskowa - bez pieczenia i problemów

Smakowite ciasto Burza Piaskowa - bez pieczenia i problemów
Autor: Shutterstock Proste ciasta bez pieczenia są idealne na letnie desery
łatwy
40 min
8

Ciasto Piaskowa Burza jest  łatwe do przygotowania i nie wymaga piekarnika. Dlatego to doskonały deser na letnie dni, na działkowe imprezy, na co dzień i od święta.

SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 15 dag orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 400 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella
  • Polewa:
  • 100 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • ciemna polewa czekoladowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy podprażyć na suchej patelni, przełożyć na ściereczkę i otrzeć ze skórki, a następnie drobno posiekać (można też włożyć je do woreczka strunowego i kilkakrotnie przejechać po nim wałkiem).
  • Mleko wlać do rondelka, dodać cukier, podgrzać, by cukier się rozpuścił  wystudzić.
  • Masło zmiksować na puch, a następnie dodawać  niego na przemian mleko w proszku i mleko z cukrem.
  • Blachę o wymiarach 24 × 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a potem warstwą herbatników. Na herbatnikowy spód wyłożyć połowę kremu, równomiernie rozsmarować i  przykryć warstwą herbatników.
  • Pozostały krem zmiksować z kremem czekoladowo-orzechowym. Dodać posiekane orzechy, wymieszać.
  • Krem wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników.
  • Przygotować polewę masło umieścić w rondelku, podgrzać do rozpuszczenia. Dodać kawałki czekolady i podgrzewać na niedużym ogniu, aż powstanie gładka polewa. Przestudzić ją lekko i posmarować herbatniki. Wierzch udekorować smużkami ciemnej polewy albo czekoladową posypką.
  • Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej