Smakowite ciasto Burza Piaskowa - bez pieczenia i problemów
2022-07-18
łatwy
40 min
8
Ciasto Piaskowa Burza jest łatwe do przygotowania i nie wymaga piekarnika. Dlatego to doskonały deser na letnie dni, na działkowe imprezy, na co dzień i od święta.
SKŁADNIKI
- 1 duże opakowanie herbatników
- 15 dag orzechów laskowych lub włoskich
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 250 g miękkiego masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 400 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella
- Polewa:
- 100 g masła
- 100 g białej czekolady
- ciemna polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy podprażyć na suchej patelni, przełożyć na ściereczkę i otrzeć ze skórki, a następnie drobno posiekać (można też włożyć je do woreczka strunowego i kilkakrotnie przejechać po nim wałkiem).
- Mleko wlać do rondelka, dodać cukier, podgrzać, by cukier się rozpuścił wystudzić.
- Masło zmiksować na puch, a następnie dodawać niego na przemian mleko w proszku i mleko z cukrem.
- Blachę o wymiarach 24 × 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a potem warstwą herbatników. Na herbatnikowy spód wyłożyć połowę kremu, równomiernie rozsmarować i przykryć warstwą herbatników.
- Pozostały krem zmiksować z kremem czekoladowo-orzechowym. Dodać posiekane orzechy, wymieszać.
- Krem wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników.
- Przygotować polewę masło umieścić w rondelku, podgrzać do rozpuszczenia. Dodać kawałki czekolady i podgrzewać na niedużym ogniu, aż powstanie gładka polewa. Przestudzić ją lekko i posmarować herbatniki. Wierzch udekorować smużkami ciemnej polewy albo czekoladową posypką.
- Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę