Rumowa-babka ze słodkich ziemniaków: najlepszy przepis na ciasto
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Rumowa babka ze słodkich ziemniaków zyska uznanie dorosłych. Obficie nasączona doskonałym ponczem rumowym jest pyszna, jak żadna inna. Dodatek puree ze słodkich ziemniaków, podobnie jak marchewka, pozwala odjąć nieco cukru, a ciasto pozostaje wciąż słodkie i niezwykle smakowite.
A może kruche ciasto? SPRAWDŹ >>>
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 filiżanki ugotowanych słodkich ziemniaków, przetartych na puree
- 3 jajka
- 3/4 szklanki rumu
- 1¼ szklanki cukru
- ½ szklanki jasnobrązowego cukru trzcinowego
- 1 szklanka stopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Syrop:
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki granulowanego cukru białego
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Formę z kominkiem posmaruj masłem.
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól w dużej misce.
- Wymieszaj jajka, stopione masło, wanilię, cukier i brązowy cukier. Dodaj rum i słodkie ziemniaki. Ponownie wymieszaj.
- Dodaj suche składniki i wymieszaj.
- Piecz około godziny lub do momentu, aż wykałaczka wbita w ciasto będzie czysta.
- Gdy babka się piecze, przygotuj syrop. Połącz wodę, masło, cukier i sól. Gotuj na średnim ogniu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Następnie gotuj na wolnym ogniu, aż płyn nieco zredukuje swoją objętość, zajmie to około 2 minuty.
- Zdejmij z ognia i ostrożnie dodaj rum. Zamieszaj.
- Ciasto wyjmij z piekarnika i pozwól mu stygnąć przez dziesięć minut.
- Pora nasączyć babkę. Wyjmij ciasto z formy, przełóż go na kratkę i wstaw do brytfanny. W brytfannie zbierze się nadmiar syropu.
- Powoli wylej syrop na ciasto, zbierz syrop z dna brytfanny i powtórz nasączanie. Zdejmij z kratki, przykryj folią i odstaw na co najmniej 24 godziny.
- Ciasto przełóż na paterę. Podawaj do kawy.