Przepisy na Halloween: ciasto dyniowe Pumpkin bread

2008-05-26
chleb-dyniowy-jak-przygotowac.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Chleb dyniowy można serwować ze słodką konfiturą lub z wytrawnymi dodatkami
łatwy
60 min
4

Pumpkin bread to rodzaj półsłodkiego ciasta wypiekanego w keksówce, które chętnie przygotowuje się na Halloween. Spróbuj przygotować oryginalne ciasto z dyni pumpkin bread według tradycyjnej amerykańskiej receptury. Oto przepis na halloweenowy deser - pumpkin bread, chleb dyniowy z przyprawami korzennymi i bakaliami. 

Składniki

1 kg obranej i pokrojonej w drobne kawałki dyni

75 dag mąki

30 dag orzeszków pekanowych lub jasnych rodzynków

45 dag jaj

2 szklanki oleju z orzeszków ziemnych

1 łyżeczka soli

po łyżce stołowej proszku do pieczenia, sody, mielonych goździków, gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki w misce dosypujemy suche produkty: cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wszystko razem mieszamy.

Odkładamy 2 łyżki do przesypania orzechów i rodzynków. 

Robimy wgłębienie, w które wlewamy powoli olej, ubite jajka, zmiksowaną wcześniej dynię i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy przesypane mąką posiekane orzechy i rodzynki. Jeszcze raz delikatnie całość mieszamy i równomiernie rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blasze.

Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika (ok. 350 stopni C) i pieczemy około 50 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy, a patyczek wsunięty w głąb ciasta będzie po wyjęciu całkiem suchy.

 Ciasto przekładamy z formy na półmisek dopiero po lekkim przestudzeniu. Na porcje dzielimy po całkowitym ostygnięciu.