Placek z dynią na cieście kruchym: przepis na pyszny deser

2021-03-29
MK
Placek z dynią na cieście kruchym: przepis na pyszny deser
Autor: thinkstockphotos.com Placek z dynią najlepiej serwować z bitą śmietaną
średni
70 min
4

Dynia to typowe jesienne warzywo, a placek z dynią to znakomity pomysł na jesienny deser. Doskonale smakuje posypany odrobiną cukru pudru, a jeszcze lepiej z porcją bitej śmietany. Sprawdź, jak przyrządzić placek z dynią - podajemy sprawdzony przepis!

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • farsz:
  • 2 szklanki ugotowanej dyni
  • 2 jajka
  • 5 dag cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • szczypta zmiażdżonych w moździerzu goździków
  • sól
  • szklanka odtłuszczonego mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyrób ciasto i wstaw je na godzinę do lodówki.
  • Zmiksuj dynię, jajka, cukier, cynamon, imbir, goździki, sól.
  • Pod koniec miksowania powoli dolewaj mleko.
  • Wyłóż ciastem okrągłą formę (wylep ciastem także brzeg formy).
  • Na wierzch wylej masę dyniową.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut, aż wierzch się zarumieni.
  • Kawałki placka podawaj z łyżką bitej śmietany.
MK