Placek z dynią na cieście kruchym: przepis na pyszny deser
2021-03-29
średni
70 min
4
Dynia to typowe jesienne warzywo, a placek z dynią to znakomity pomysł na jesienny deser. Doskonale smakuje posypany odrobiną cukru pudru, a jeszcze lepiej z porcją bitej śmietany. Sprawdź, jak przyrządzić placek z dynią - podajemy sprawdzony przepis!
SKŁADNIKI
- kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- farsz:
- 2 szklanki ugotowanej dyni
- 2 jajka
- 5 dag cukru
- łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- szczypta zmiażdżonych w moździerzu goździków
- sól
- szklanka odtłuszczonego mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyrób ciasto i wstaw je na godzinę do lodówki.
- Zmiksuj dynię, jajka, cukier, cynamon, imbir, goździki, sól.
- Pod koniec miksowania powoli dolewaj mleko.
- Wyłóż ciastem okrągłą formę (wylep ciastem także brzeg formy).
- Na wierzch wylej masę dyniową.
- Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Kawałki placka podawaj z łyżką bitej śmietany.