Genialne ciasto kawowe bez pieczenia - zakochasz się od pierwszego kęsa!
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Ciasto kawowe bez pieczenia na czekoladowym spodzie z herbatników to wyśmienity deser, który przygotujesz bez problemu, ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Z owocowym kontrapunktem, wygląda świetnie, smakuje obłędnie, cieszy duszę i ciało.
SKŁADNIKI
- 350 g herbatników
- 100 g gorzkiej czekolady min. 60%
- 120 g masła
- 1 słoik (400 ml) dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
- 250 g schłodzonego sera mascarpone
- 400 ml bardzo schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka zmielonej kawy (może być ziarnista zmielona albo rozpuszczalna)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki rozkruszyć jak najdrobniej - można to zrobić za pomocą blendera lub wrzucić je do zamykanej torebki foliowej i kilkakrotnie przejechać wałkiem do ciasta.
- Rozpuścić masło, można to zrobić w rondelku lub w mikrofalówce - po czym dodać czekoladę połamaną na kawałki. Mieszać do uzyskania jednolitej masy, którą następnie wymieszać dokładnie z herbatnikami.
- Dno i boki formy o średnicy 26 cm wylepić dokładnie masą ciasteczkową, na wysokość ok. 2 cm. Do wyrównywania można użyć dna szklanki. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
- Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier puder oraz kawę i dokładnie miksować. Następnie dodać serek mascarpone i całość ponownie miksować, aż ser połączy się ze śmietaną.
- Schłodzony spód ciasta posmarować dżemem i wyłożyć przygotowany krem. Ciasto udekorować zgodnie w własnymi upodobaniami i odstawić do schłodzenia do lodówki na całą noc.