Delikatny serniczek jagodowy bez pieczenia - idealny deser na lato
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Delikatny serniczek jagodowy jest bardzo prosty do przygotowania, składniki znajdziecie w każdym supermarkecie. Sezonowy, idealny deser, w czasie gdy owocują jagody lub borówki amerykańskie. Po prostu pycha – z małą ilością cukru!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na spód
- paczka herbatników pełnozioarnistycch
- 1/2 kostki masła
- Na serniczek
- 1/2 kg jagód lub borówek amerykańskich
- 3 łyżki cukru
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 5 łyżeczek żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- cukier puder - tylko w razie potrzeby, do dosłodzenia
- 1 opakowanie galaretki jagodowej (na 375 ml wody)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki. Herbatniki pokruszyć drobno (można to zrobić w malakserze, lub wsypać je do torebki z zipem i rozdrobnić wałkiem do ciasta), wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć masą dno tortownicy, wyrównać powierzchnię np. dnem szklanki.
- Jagody i 3 łyżki cukru zagotować w garnuszku, tylko do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na puree, przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny, wymieszać do połączenia, odstawić.
- Żelatynę w proszku zalać niewielka ilością wody - tak by była tylko przykryta, odstawić do spęcznienia na 10 minut.
- Galaretkę jagodową i namoczoną wcześniej żelatynę zalać 150 ml wrzącej wody i rozpuścić. Całkowicie wystudzić do temperatury pokojowej.
- Mascarpone krótko ubić mikserem, dodać jagody i zmiksować. Dodać galaretkę z żelatyną i ponownie zmiksować.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i bardzo delikatnie wymieszać z masą jagodową. Jeśli masa serowa wydaje się nam mało słodka, można dodać cukier puder i delikatnie wymieszać.
- Przygotowaną masę natychmiast przelać do tortownicy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
- Przed podaniem ozdobić jagodami, można je też zalać galaretką rozpuszczoną w połowie wody zalecanej na opakowaniu.