Delikatny serniczek jagodowy bez pieczenia - idealny deser na lato

2021-03-29
Delikatny serniczek jagodowy bez pieczenia - idealny deser na lato
Autor: Shutterstock Delikatny serniczek jagodowy  jest  łatwy do przygotowania, najdłużej trzeba czekać, aż stężeje.
łatwy
45 min
4

Delikatny serniczek  jagodowy jest  bardzo prosty do przygotowania, składniki  znajdziecie w każdym supermarkecie. Sezonowy, idealny deser, w czasie gdy owocują jagody lub borówki amerykańskie. Po prostu pycha – z małą ilością cukru!

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na spód
  • paczka herbatników pełnozioarnistycch
  • 1/2 kostki masła
  • Na serniczek
  • 1/2 kg jagód lub borówek amerykańskich
  • 3 łyżki cukru
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • cukier puder - tylko w razie potrzeby, do dosłodzenia
  • 1 opakowanie galaretki jagodowej (na 375 ml wody)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki. Herbatniki pokruszyć drobno (można to zrobić w malakserze, lub wsypać je do torebki z zipem i rozdrobnić wałkiem do ciasta), wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć masą dno tortownicy, wyrównać powierzchnię np. dnem szklanki.
  • Jagody i 3 łyżki cukru zagotować w garnuszku, tylko do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na puree, przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny, wymieszać do połączenia, odstawić.
  • Żelatynę w proszku zalać niewielka ilością wody - tak by była tylko przykryta, odstawić do spęcznienia na 10 minut.
  • Galaretkę jagodową i namoczoną wcześniej żelatynę zalać 150 ml wrzącej wody i rozpuścić. Całkowicie wystudzić do temperatury pokojowej.
  • Mascarpone krótko ubić mikserem, dodać jagody i zmiksować. Dodać galaretkę z żelatyną i ponownie zmiksować.
  • Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i bardzo delikatnie wymieszać z masą jagodową. Jeśli masa serowa wydaje się nam mało słodka, można dodać cukier puder i delikatnie wymieszać.
  • Przygotowaną masę natychmiast przelać do tortownicy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Przed podaniem ozdobić jagodami, można je też zalać galaretką rozpuszczoną w połowie wody zalecanej na opakowaniu.