Cytrynowe frangipane - migdałowe ciasto pyszne do zakochania
2022-09-08
łatwy
35 min
4
Frangipane cytrynowe to naprawdę fajny dodatek do kawy. Świetnie komponuje się też z filiżanką dobrej herbaty! Możesz je jeść na ciepło lub na zimno, z bitą śmietaną lub łyżką lodów waniliowych. To naprawdę pyszne!
Klasyczne frangipane to krem z mielonych migdałów. Fragipane to także nazwa ciasta kruchego wypełnionego tym właśnie kremem. Nasz przepis to także kruche ciasto i mielone migdały, ale z charakterem, który ciasto zawdzięcza dodatkowi kremu lemon curd, soku istartej skórki z cytryny. Dzięki temu słodycz frangipane jest przełamana, a ciasto staje się bajecznie pyszne.
SKŁADNIKI
- opakowanie gotowego kruchego ciasta do wypieków słodkich (możesz też oczywiście zrobić ciasto samodzielnie)
- 2 łyżki lemon curd
- 125 g masła
- 25 g cukru
- 2 jajka
- 125 g mielonych migdałów
- 2 ½ łyżki mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 4 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciastem wyłóż formę do tarty, nakłuj spód i podpiecz do lekkiego zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
- Utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Powoli dodawaj jajka. Jeśli mieszanina wygląda, jakby zaczęła się rozwarstwiać, dodaj łyżkę mielonych migdałów.
- Dodaj migdały, mąkę i skórkę z cytryny. Dodaj mleko i sok z cytryny i delikatnie (na niskich obrotach miksera) połącz.
- Na spód ciasta wyłóż lemon curd, a na niego masę migdałowo-cytrynową.
- Piecz w piekarniku przez 25 - 30 minut. Sprawdź stopień upieczenia metalowym szpikulcem - jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Dlaczego warto jeść orzechy?