Cytrynowe frangipane - migdałowe ciasto pyszne do zakochania

Cytrynowe frangipane - migdałowe ciasto pyszne do zakochania
Autor: Shutterstock Gdy do klasycznego frangipane dodamy cytryny, zyskuje ono na charakterze i smaku
łatwy
35 min
4

Frangipane cytrynowe to  naprawdę fajny dodatek  do kawy. Świetnie komponuje się też z filiżanką dobrej herbaty! Możesz je jeść na ciepło lub na zimno, z bitą śmietaną lub łyżką lodów waniliowych. To naprawdę pyszne!

Klasyczne frangipane to krem z  mielonych migdałów. Fragipane to także nazwa ciasta kruchego wypełnionego tym właśnie kremem. Nasz przepis to także kruche ciasto i mielone migdały, ale z charakterem, który ciasto zawdzięcza dodatkowi kremu lemon curd, soku istartej skórki z cytryny. Dzięki temu słodycz frangipane jest przełamana, a ciasto staje się bajecznie pyszne.

SKŁADNIKI

  • opakowanie gotowego kruchego ciasta do wypieków słodkich (możesz też oczywiście zrobić ciasto samodzielnie)
  • 2 łyżki lemon curd
  • 125 g masła
  • 25 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 g mielonych migdałów
  • 2 ½ łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciastem wyłóż formę do tarty, nakłuj spód i podpiecz do lekkiego zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  • Utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Powoli dodawaj jajka. Jeśli mieszanina wygląda, jakby zaczęła się rozwarstwiać, dodaj łyżkę mielonych migdałów.
  • Dodaj migdały, mąkę i skórkę z cytryny. Dodaj mleko i sok z cytryny i delikatnie (na niskich obrotach miksera) połącz.
  • Na spód ciasta wyłóż lemon curd, a na niego masę migdałowo-cytrynową.
  • Piecz w piekarniku przez 25 - 30 minut. Sprawdź stopień upieczenia metalowym szpikulcem - jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej