Ciasto ze słodkich ziemniaków z toppingiem z mascarpone. Jesienne (not)guilty pleasure
2022-09-23
łatwy
50 min
10
Połączenie słodkiego ziemniaka, kwaśnej śmietany i masła tworzy cudownie wilgotne ciasto. Przyprawy wzmacniają smak słodkich ziemniaków, a śmietana sprawia, że wnętrze placka jest miękkie i delikatne. Ubity serek mascarpone to fajny dodatek do tego ciasta, choć jest ono bardzo smaczne i bez niego.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 słodkie ziemniak
- 0,5 szklanki cukru białego
- 0'5 szklanki cukru brązowego
- 0,5 kostki masła
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 szklanki tłustej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki burbonu
- Topping:
- 1 małe opakowanie macarpone, schłodzony
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
- 1 szklanka śmietanki deserowej 30 lub 36%
- brązowy cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nakłuj w kilku miejscach ostrym nożem, umieść na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 St. C.
- Ziemniaki należy piec aż będą miękkie i zaczną uginać się pod naciskiem noża czy widelca. Gotowe wyjąć z piekarnika i odstawić na 10-15 minut.
- Przestudzone ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć z nich miękki miąższ. Rozgnieść widelcem na pulpę.
- Masło utrzeć z cukrem i przyprawami na puszystą masę - do momentu połączeni składników na średnich obrotach.
- Następnie zmniejszyć obroty i ubijać jeszcze 3-4 minuty. Nie przerywając miksowania dodaj rozgniecione ziemniaki i miksuj 1 minutę.
- Następnie dodawaj po 1 jajku, czekając z kolejnym, aż poprzednie połączy się z masą.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj połowę do masy, cały czas mieszając.
- Następnie dodaj śmietanę, wymieszaj i dodaj resztę mąki oraz burbon miksuj jeszcze chwile do połączenia.
- Przełóż ciasto do wyłożonej papierem blaszki do pieczenia, piecz 30-40 minut w temperaturze 180 st.C.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, następnie wyjmij je z blaszki i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Schłodzone mascarpone utrzyj z miodem na puszysta masę. W drugiej misce ubij na sztywno schłodzona śmietankę.
- Delikatnie połącz obie masy i wymieszaj je łyżka lub szpatułką, wyłóż na ciasta. Wierzch posyp brązowym cukrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne