Ciasto ze słodkich ziemniaków z toppingiem z mascarpone. Jesienne (not)guilty pleasure

Ciasto ze słodkich ziemniaków
Autor: Shutterstock Ciasto ze słodkich ziemniaków to rewelacyjny jesienny deser.
łatwy
50 min
10

Połączenie słodkiego ziemniaka, kwaśnej śmietany i masła tworzy cudownie wilgotne ciasto. Przyprawy wzmacniają smak słodkich ziemniaków, a śmietana sprawia, że wnętrze placka jest miękkie i delikatne. Ubity serek mascarpone to fajny dodatek do tego ciasta, choć jest ono bardzo smaczne i bez niego.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 słodkie ziemniak
  • 0,5 szklanki cukru białego
  • 0'5 szklanki cukru brązowego
  • 0,5 kostki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki tłustej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki burbonu
  • Topping:
  • 1 małe opakowanie macarpone, schłodzony
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 1 szklanka śmietanki deserowej 30 lub 36%
  • brązowy cukier do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nakłuj w kilku miejscach ostrym nożem, umieść na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 St. C.
  • Ziemniaki należy piec aż będą miękkie i zaczną uginać się pod naciskiem noża czy widelca. Gotowe wyjąć z piekarnika i odstawić na 10-15 minut.
  • Przestudzone ziemniaki przekroić na pół i wydrążyć z nich miękki miąższ. Rozgnieść widelcem na pulpę.
  • Masło utrzeć z cukrem i przyprawami na puszystą masę - do momentu połączeni składników na średnich obrotach.
  • Następnie zmniejszyć obroty i ubijać jeszcze 3-4 minuty. Nie przerywając miksowania dodaj rozgniecione ziemniaki i miksuj 1 minutę.
  • Następnie dodawaj po 1 jajku, czekając z kolejnym, aż poprzednie połączy się z masą.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj połowę do masy, cały czas mieszając.
  • Następnie dodaj śmietanę, wymieszaj i dodaj resztę mąki oraz burbon miksuj jeszcze chwile do połączenia.
  • Przełóż ciasto do wyłożonej papierem blaszki do pieczenia, piecz 30-40 minut w temperaturze 180 st.C.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, następnie wyjmij je z blaszki i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Schłodzone mascarpone utrzyj z miodem na puszysta masę. W drugiej misce ubij na sztywno schłodzona śmietankę.
  • Delikatnie połącz obie masy i wymieszaj je łyżka lub szpatułką, wyłóż na ciasta. Wierzch posyp brązowym cukrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej