Ciasto z fasoli - przepis na ciasto fasolowe

Agnieszka Grotek
jak-zrobic-ciasto-z-fasoli-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Fasola to doskonały surowiec do przygotowania ciast bezglutenowych i wegetariańskich
łatwy
25 min
4

Ciasto z czerwonej fasoli to prawdziwy przysmak osób dbających o linię i utrzymujących zdrową dietę. Ten smakołyk to świetny pomysł na podwieczorek, ale i drugie śniadanie. Ciasto z fasoli czerwonej jest pyszne, sycące i co ważne, mało kaloryczne.

SKŁADNIKI

  • puszka czerwonej fasoli
  • jeden banan
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • dwie łyżki miodu lub pół szklanki cukru
  • 6 łyżeczek kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 krople aromatu do ciast (np. waniliowy, śmietankowy) - opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • W drugiej misce zblendować odcedzoną fasolę z bananem.
  • W trzecim naczyniu utrzeć żółtka, miód (lub cukier), kakao, cynamon, aromat, proszek do pieczenia.
  • Do słodkiej masy wlać masę fasolowo-bananową, jogurt i dodać śmietanę. Wszystko delikatnie wymieszać.
  • Masę przelać do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
  • Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez 45 minut.
  • Najlepiej wyciągać je z foremki, kiedy już wystygnie. W związku z tym, że jest ono dość wilgotne, wcześniej może się rozpaść.
Agnieszka Grotek