Ciasto z fasoli - przepis na ciasto fasolowe
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Ciasto z czerwonej fasoli to prawdziwy przysmak osób dbających o linię i utrzymujących zdrową dietę. Ten smakołyk to świetny pomysł na podwieczorek, ale i drugie śniadanie. Ciasto z fasoli czerwonej jest pyszne, sycące i co ważne, mało kaloryczne.
SKŁADNIKI
- puszka czerwonej fasoli
- jeden banan
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- 2 jajka
- dwie łyżki miodu lub pół szklanki cukru
- 6 łyżeczek kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 krople aromatu do ciast (np. waniliowy, śmietankowy) - opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywną pianę.
- W drugiej misce zblendować odcedzoną fasolę z bananem.
- W trzecim naczyniu utrzeć żółtka, miód (lub cukier), kakao, cynamon, aromat, proszek do pieczenia.
- Do słodkiej masy wlać masę fasolowo-bananową, jogurt i dodać śmietanę. Wszystko delikatnie wymieszać.
- Masę przelać do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
- Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez 45 minut.
- Najlepiej wyciągać je z foremki, kiedy już wystygnie. W związku z tym, że jest ono dość wilgotne, wcześniej może się rozpaść.