Ciasto z dynią: łatwy przepis na placek dyniowy z bakaliami
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Z dyni można zrobić nie tylko dania obiadowe, lecz także pyszne ciasta. Miąższ dyniowy nadaje wypiekom soczystość i miękkość, a dzięki korzennym przyprawom ciasto przypomina piernik. Sprawdź, jak zrobić aromatyczny placek dyniowy.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg miąższu dyni
- 0,5 kg mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki startych goździków
- pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- opakowanie cukru waniliowego
- pół szklanki oleju albo pół kostki masła
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki bakalii: orzechów, żurawiny, rodzynek
- masło i bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną dynię ucieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem: najpierw białka, a gdy piana stanie się sztywna, dodajemy żółtka.
- Do masy dodajemy mąkę, tłuszcz, cukier, sodę i przyprawy. Z tych składników zagniatamy szybko ciasto, a następnie dodajemy rozdrobnioną dynię i bakalie.
- Jednorodną masę przenosimy na głęboką blaszkę natartą masłem i wysypaną tartą bułką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy około godziny.
- Kiedy ciasto się zarumieni i wydaje się upieczone – wkładamy patyczek; po wyjęciu nie powinien być oblepiony mokrym ciastem, bo oznacza to, że wewnątrz masa jest jeszcze surowa.
- Upieczone ciasto możemy posypać drobno posiekanymi pestkami dyni albo cukrem pudrem utartym z wanilią.