Ciasto z dynią: łatwy przepis na placek dyniowy z bakaliami

2021-03-29
Ciasto z dynią: łatwy przepis na placek dyniowy z bakaliami
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto dyniowe z bakaliami przypomina piernik
łatwy
80 min
4

Z dyni można zrobić nie tylko dania obiadowe, lecz także pyszne ciasta. Miąższ dyniowy nadaje wypiekom soczystość i miękkość, a dzięki korzennym przyprawom ciasto przypomina piernik. Sprawdź, jak zrobić aromatyczny placek dyniowy.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg miąższu dyni
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki startych goździków
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki oleju albo pół kostki masła
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki bakalii: orzechów, żurawiny, rodzynek
  • masło i bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną dynię ucieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem: najpierw białka, a gdy piana stanie się sztywna, dodajemy żółtka.
  • Do masy dodajemy mąkę, tłuszcz, cukier, sodę i przyprawy. Z tych składników zagniatamy szybko ciasto, a następnie dodajemy rozdrobnioną dynię i bakalie.
  • Jednorodną masę przenosimy na głęboką blaszkę natartą masłem i wysypaną tartą bułką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy około godziny.
  • Kiedy ciasto się zarumieni i wydaje się upieczone – wkładamy patyczek; po wyjęciu nie powinien być oblepiony mokrym ciastem, bo oznacza to, że wewnątrz masa jest jeszcze surowa.
  • Upieczone ciasto możemy posypać drobno posiekanymi pestkami dyni albo cukrem pudrem utartym z wanilią.