Ciasto ryżowe bez pieczenia - przepis na pyszne ciasto z ryżu z cynamonową posypką

Ciasto ryżowe
Autor: Shutterstock Ciasto ryżowe posypane cynamonem w proszku i udekorowane korą cynamonowca.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Ciasto ryżowe jest delikatne i miękkie jak pudding, ale jednocześnie zwarte i lekkie. Można je podać na wiele sposobów - z owocami, czekoladą, bakaliami, itp, ale ja najbardziej lubię wersję podstawową okraszoną jedynie delikatną posypką z cynamonu i delikatnym kokosowym aromatem.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ryżu
  • 4 szklanki wody
  • 4 szklanki mleka kokosowego z kartonu
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • Posypka:
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować w wodzie do miękkości. Najlepiej gotować go na małym gazie pod przykryciem do momentu aż wciągnie całą wodę. Wtedy zawinąć go w ręcznik i zostawić w ciepłym miejscu, aby doszedł.
  • Miękki ryż zblendować z mlekiem kokosowym, cukrem i wiórkami kokosowymi, dla podbicie kokosowej nuty można dodać 2-3 krople aromatu do ciast lub pół szklanki likieru kokosowego.
  • Masę ryżową przełożyć do wyłożonej papierem blaszki do pieczenia i wstawić do lodówki do stężenia. Zazwyczaj wystarcza 2-3 godziny.
  • Przed podaniem ciasto posypać mieszanką cukru pudru i cynamonu.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej