Ciasto ryżowe bez pieczenia - przepis na pyszne ciasto z ryżu z cynamonową posypką
2021-09-29
łatwy
30 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Ciasto ryżowe jest delikatne i miękkie jak pudding, ale jednocześnie zwarte i lekkie. Można je podać na wiele sposobów - z owocami, czekoladą, bakaliami, itp, ale ja najbardziej lubię wersję podstawową okraszoną jedynie delikatną posypką z cynamonu i delikatnym kokosowym aromatem.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ryżu
- 4 szklanki wody
- 4 szklanki mleka kokosowego z kartonu
- 200 g wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- Posypka:
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować w wodzie do miękkości. Najlepiej gotować go na małym gazie pod przykryciem do momentu aż wciągnie całą wodę. Wtedy zawinąć go w ręcznik i zostawić w ciepłym miejscu, aby doszedł.
- Miękki ryż zblendować z mlekiem kokosowym, cukrem i wiórkami kokosowymi, dla podbicie kokosowej nuty można dodać 2-3 krople aromatu do ciast lub pół szklanki likieru kokosowego.
- Masę ryżową przełożyć do wyłożonej papierem blaszki do pieczenia i wstawić do lodówki do stężenia. Zazwyczaj wystarcza 2-3 godziny.
- Przed podaniem ciasto posypać mieszanką cukru pudru i cynamonu.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania